Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Αγία Μαγδαληνή - Χαλέπα Χανίων

Ο ρωσικής αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας ναός της Αγίας Μαγδαληνής, βρίσκεται στην άλλοτε αριστοκρατική συνοικία της Χαλέπας στα Χανιά, μια περιοχή που επί Κρητικής Πολιτείας βρίσκονταν εκεί όλα τα προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων, η οικία του Βενιζέλου, η Γαλλική Σχολή, πολλές βίλες και αριστοκρατικές κατοικίες των πλούσιων Χανιωτών Ελλήνων και Τούρκων.
Ο ναός βρίσκεται μέσα στον κήπο της βασιλόπαιδος Μαρίας, κόρης του τότε βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου Α' και συζύγου του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας Γεωργίου και χρηματοδότη της εκκλησίας με χορηγία 10.000 ρουβλίων, ο οποίος είχε επισκεφτεί τα Χανιά στις αρχές του 20ου αιώνα, χτίστηκε το 1901 την περίοδο που ο πρίγκηπας Γεώργιος και αδερφός της Μαρίας ήταν Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, στα πρότυπα ρωσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής .
Πρόκειται για ένα ναό με φανταχτερά χρώματα που εντυπωσιάζει όποιον τη βλέπει για πρώτη φορά, κάτι το διαφορετικό από τους συνηθισμένους ναούς, ένα έργο τέχνης ολοζώντανο, που έχει αποκατασταθεί πλήρως από τη φθορά του χρόνου που είχε υποστεί.
Περιτριγυρίζεται από ένα καταπράσινο πάρκο με κήπους και ψηλά δέντρα και είναι πολύ κοντά στα υπόλοιπα ιστορικά νεοκλασσικά της περιοχής όπως η Οικία του Βενιζέλου, το Παλάτι του Πρίγκηπα Γεωργίου και η Γαλλική Σχολή.
Όποιος δε με πιστεύει ακολουθούν εικόνες του ναού:3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η "βασιλόπαις Μαρία" ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α' και αδερφή του Υπατου Αρμοστή πριγκηπα Γεωργίου.Ο Μέγας Δούκας Γεώργιος που χρηματοδότησε την εκκλησία και αναφέρεται στην επιγραφή ήταν ο Ρώσος σύζυγός της...

Δασκαλάκης Ιάκωβος είπε...

Το διόρθωσα Ανώνυμε,, λάθος πληροφορίες βρήκα στο διαδίκτυο

Unknown είπε...

Ιστορία του Τόπου και ρόλος Ανθρόπων δεν ξέρουμε δυστυχώς