Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά στέκει αγέρωχο το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται κατά γενική ομολογία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία τσουνάτη εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά.
Εξαιτίας αυτού του εμβολιασμού ο κορμός της είναι τόσο όμορφα σμιλεμένος από τη φύση που θυμίζει γλυπτό.
Το 1990 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων η ελιά των Βουβών κυρήχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.
Η υπεραιωνόβια ελιά δε φύεται καθόλου τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος καθώς εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι ουσιαστικά η κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη.
Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει, αλλά επειδή η ελιά είναι αθάνατο δέντρο συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, είναι ουσιαστικά το σύμβολο της αθανασίας.
Πάρα πολλοί τουρίστες είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το εντυπωσιακό αυτό δέντρο για να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του.
Κυρίως μένουν εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού , αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια δίχως παύση.
 Η τοποθεσία που βρίσκεται η ελιά καθώς και όλη η πλαγιά που φιλοξενεί κάμποσα χωριά είναι κατάφυτη από χιλιάδες ελιές και πραγματικά παράγεται το καλύτερο λάδι στον κόσμο, ενώ κάθε μέρα το καλοκαίρι βλέπω αμέτρητους τουρίστες να περνάνε από το χωριό μου που βρίσκεται κοντά στις Βούβες για να επισκεφθούν την αρχαιότερη ελιά του κόσμου.
Δίπλα στο πανάρχαιο ελαιόδεντρο βρίσκεται άλλη μια εντυπωσιακή  και αρκετά παλιά ελιά, έχοντας μια ιδιαίτερη αξία γιατί πάνω της βρίσκονται τρεις ποικιλίες ελιάς: Η καλαματιανή, η τσουνάτη και η κορωναίικη ελιά και είναι εμβολιασμένες πάνω σε αγριελιά (απίστευτο!!).
Ουσιαστικά δηλαδή σε ένα ελαιόδεντρο είναι ενσωματωμένες τέσσερις ποικιλίες ελιάς.
Ο χώρος που βρίσκεται η ελιά Βουβών έχει περιφραχτεί με υλικό από πέτρα σιδεριάς και βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού.
Παραδίπλα λειτουργεί και το μουσείο ελιάς το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από τα εργαλεία της παραδοσιακής ελαιοσυλλογής στην Κρήτη πριν την εκμηχάνιση της παραγωγής και καλλιέργειας από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ού αιώνα.
Επίσης υπάρχει ένα παλιό καλντερίμι-μονοπάτι που οδηγεί στο έταιρο μνημειακό ελαιόδεντρο των Βουβών, σε μια παλιά βρύση με αρχαίες επιγραφές και στο βυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, περπατώντας μέσα στη φύση, ενώ τριγύρω το κράτος έχει προβεί σε απαλλοτροιώσεις των χωραφιών και έχει περιφράξει τις άλλοτε ιδιοκτησίες.
Επίσης αναλύεται η παραδοσιακή τεχνική που υπήρχε, ο τρόπος φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης στοιχεία τα οποία είναι εντελώς άγνωστα στη νεολαία.
Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αχαία Ολυμπία.
Με κότινο από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών στεφανώθηκε ο νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 τιμής ένεκεν με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, όπως και ο αντίστοιχος νικητής του 2008 στο Πεκίνο.
Εκτός από την αναγνώρισή της παγκοσμίως ως μνημείο της φύσης η ελιά Βουβών έχει ενταχθεί και στον κατάλογο των 9 προστατευόμενων μνημειακών ελαιόδεντρων της Κρήτης από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ) και το Τ.Ε.Ι. Κρήτης.
Δικαίως η ελιά Βουβών αποτελεί ένα θαύμα της κρητικής φύσης προκαλώντας δέος και θαυμασμό με το που την αντικρύσεις.
Εκεί καταλαβαίνει ο άνθρωπος το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης, αλλά κυρίως ότι αυτή σου προσφέρει απλόχερα τα αγνά της προϊόντα για πολλά χρόνια, αρκεί βεβαίως να τη σέβεσαι και να εκτιμάς την προσφορά της.
Αναμφίβολα η ελιά Βουβών μας συνδέει άμεσα με την αρχαιότητα!!
Ακολουθούν φωτογραφίες από το αρχαιότατο ελαιόδεντρο με τον εντυπωσιακό κορμό που μπορούν να τον αγκαλιάσουν άνετα 10 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: