Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Άλσος Αγίων Αποστόλων - Χανιά

Το άλσος των Αγίων Αποστόλων αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη των Χανίων, αν και δεν είναι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, αλλά 4 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου.
Οι Άγιοι Απόστολοι λοιπόν είναι μια πανέμορφη παραλιακή περιοχή κοντά στα Χανιά, που περιλαμβάνει 3 ακρωτήρια και 4 απάνεμες κλειστές αμμουδερές παραλίες, σπάνιας φυσικής ομορφιάς που συγκεντρώνουν αρκετά μεγάλο αριθμό ντόπιων αλλά και ξένων παραθεριστών το καλοκαίρι.
Η περιοχή επιλέχθηκε τη δεκαετία του 30 από τον δάσκαλο Μάνο Μασούρη για τη λειτουργία των παδικών κατασκηνώσεων του δήμου Χανίων.
Αρχικά οι Άγιοι Απόστολοι ήταν ξερότοπος, όμως σε βάθος χρόνου έγιναν αρκετές δενδροφυτεύσεις με τη συνεργασία πολλών φορέων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο δάσος που απολαμβάνουμε σήμερα εμείς.
Αργότερα όμως οι παιδικές κατασκηνώσεις των Χανίων μεταφέρθηκαν στον Καλαθά Ακρωτηρίου με αποτέλεσμα οι Άγιοι Απόστολοι να παραμεληθούν  από τον αρχικό τους στόχο που ήταν η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών.
Μέσα σε αυτές τις παραλίες εκτείνεται και ένα δάσος από πεύκα το οποίο αποτελεί τον κυριότερο πνεύμονα πρασίνου για τα Χανιά, αλλά και τον τελευταίο που απέμεινε γύρω από την πόλη μας.
Καθημερινά το δάσος επισκέπτονται εκατοντάδες άτομα, μεμονωμένα, οικογενειακά ή με φιλική παρέα για μια βόλτα μέσα στο όμορφο αυτό δασάκι, για περίπατο, γυμναστική, τζόγκινγκ, ποδηλατάδες, για πικνίκ, κατασκήνωση βεβαίως, για μπάνιο στις διπλανές παραλίες και για πλήθος ακόμα αθλητικών δραστηριοτήτων.
Επίσης συχνά το δάσος επισκέπτονται σχολεία στο πλαίσιο απλών σχολικών εκδρομών ή λοιπών περιβαλλοντικών δράσεων
Είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τρέξιμο και εναλλακτική άθληση για όσους δεν θέλουν να πετάνε τα λεφτά τους στα γυμναστήρια και αρκετά κοντά στο κλεινόν άστυ.
Με λίγα λόγια το δασάκι των Αγίων Αποστόλων αποτελεί τον πιο αγαπητό προορισμό των Χανιωτών για περιπάτους στη φύση πολύ κοντά στα Χανιά.
Αν και η περιοχή (Άγιοι Απόστολοι) βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής αδηφάγας ανάπτυξης που έχει υποστεί ο βόρειος παραλιακός τομέας των Χανίων που ξεκινάει από τα Χανιά και καταλήγει στον Πλατανιά, προς τον παρόν έχει αποφύγει την καταστροφική τσιμεντοποίηση.
Την δεκαετία του 60 ο ΕΟΤ αγόρασε όλη την περιοχή των Αγίων Αποστόλων προχωρώντας σε απαλλοτροιώσεις περιουσιών και απέδωσε την μεγάλη αυτή έκταση στη χανιώτικη κοινωνία, σήμερα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους απογόνους των πρώην ιδιοκτητών και το δήμο Χανίων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Αγίων Αποστόλων με τους ιδιώτες να ζητούν την επιστροφή σε αυτούς μιας σημαντικής στρεμματικής έκτασης προφανώς για την οικονομική αξιοποίηση.
Η δικαστική υπόθεση πήρε αναβολή για τον Μάιο του 2013, αν και εγώ προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος στο κατά πόσο ο δήμος Χανίων, δύναται ή ακόμα και αν επιθυμεί να κρατήσει στην κυριότητά του ολόκληρη την έκταση.
Πάση θυσία οι Άγιοι Απόστολοι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους Χανιώτες, χωρίς την εμπλοκή των οικονομικών συμφερόντων, για να μην καταστραφεί και ο τελευταίος ελεύθερος χώρος αναψυχής, περιπάτου, περιβαλλοντικής συνείδησης που έχει απομείνει στα Χανιά.
Σιγά σιγά και τα Χανιά πλέον μετατρέπονται σε μια σύγχρονη αφιλόξενη για τους κατοίκους τους τσιμεντούπολη, χωρίς οάσεις πρασίνου εντός της πόλης, με ελάχιστους ελεύθερους δημοτικούς χώρους, κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες αιχμής και τα υπόλοιπα επακόλουθα της αστικοποίησης.
Για να μη μετατρέψουμε λοιπόν τα Χανιά σε Αθήνα ή Ηράκλειο θα πρέπει οι Άγιοι Απόστολοι να παραμείνουν στα χέρια της τοπικής κοινωνίας για να απολαμβάνει αυτή το σπάνιο φυσικό κάλλος της περιοχής και όχι να την καταστρέψουν οι μεγαλοκαρχαρίες του εύκολου κέρδους.
Για εμένα πάντως το δασάκι των Αγίων Αποστόλων αποτελεί την πρωταρχική επιλογή για τρέξιμο, περπάτημα και κολύμπι, αλλά βεβαίως και για πλήθος ακόμα συμπολιτών μου.
Η φυτική κάλυψη του δάσους αποτελείται κυρίως από πεύκα και δευτερευόντως από ευκάλυπτους, κυπαρίσσια και χαρουπιές, έχοντας έναν αρκετά καλό δίκτυο χαραγμένων μονοπατιών εντός της εμβέλειάς του.
Προσφέρει μια ικανοποιητική σκιά και δροσιά το καλοκαίρι και την ευκαιρία για ένα μεγάλο εύρος αθλητικών δραστηριοτήτων, φροντίζεται δε συχνά από τα συνεργεία του δήμου Χανίων, που το καθαρίζουν, κλαδεύουν και φροντίζουν τα άρρωστα δέντρα, ενώ έχουν φυτευθεί πολλά νεόφυτα τα οποία ποτίζονταν καλά το καλοκαίρι.
Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη αφού με το αυτοκίνητο η περιοχή απέχει μόλις 10 λεπτά από τα Χανιά, ενώ και το αστικό ΚΤΕΛ Χανίων εκτελεί συχνά δρομολόγια.
Ένας μοναδικός φυσικός παράδεισος βρίσκεται δίπλα στην πόρτα μας και πρέπει να τον προστατεύσουμε και να τον κρατήσουμε ανέπαφο με νύχια και με δόντια!!
Ακολουθούν φωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων καθώς και από το δάσος.

Η δημοφιλής παραλία της Χρυσής Ακτής δίπλα στους Αγίους Αποστόλους

Η παραλία των Αγίων Αποστόλων Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων
 Τέλος ακολουθούν εικόνες από το δασάκι των Αγίων Αποστόλων3 σχόλια:

Chrisgio είπε...

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!

Δασκαλάκης Ιάκωβος είπε...

Καλή χρονιά

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα εποφθαλμιούν κάθε τόπο και κάθε γωνιά που απέμεινε.
Το νου σας/μας.
Ορεσίβιους χαιρετισμούς.

ΥΓ. Εξαιρετικές οι φωτογραφίες...