Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμο 9,5 δισ. δολάρια στη Chevron για τη μόλυνση του Αμαζονίου

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron καταδικάστηκε από δικαστή του Ισημερινού να καταβάλει αποζημίωση οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιβαλλοντικές ζημίες που προκάλεσε μεταξύ του 1964 και του 1990 η Texaco, την οποία η Chevron εξαγόρασε το 2001.
Μαζί με τις επανορθώσεις, ο κόστος της αποζημίωσης φθάνει τα 9,5 δισ. δολ. Η Texaco καταδικάσθηκε επειδή ξεφορτώθηκε δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών υλικών σε λάκκους και ποτάμια του Αμαζονίου. Οι κατηγορίες ήταν για καταστροφή σοδειών, θανάτωση ζώων σε  πολλές φάρμες και αύξηση του ποσοστού εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.
"Ο δικαστής καταδίκασε την Chevron να καταβάλει περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για περιβαλλοντικές ζημίες" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος των εναγόντων, Πάμπλο Φαγιάρντο. Συμπλήρωσε, δε, πως πρόκειται για θρίαμβο της δικαιοσύνης κατά της οικονομικής ισχύος και των εγκλημάτων της Chevron, λέγοντας ωστόσο πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση γιατί θεωρούν πως οι ποινές δεν επαρκούν για τις ζημιές που προκάλεσε η πετρελαϊκή εταιρία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας για την Λατινική Αμερική Τζέιμς Κρεγκ, επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση. "Θα ασκήσουμε έφεση" δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία χαρακτήρισε την απόφαση "παράνομη και μη εφαρμόσιμη", ισχυριζόμενη ότι είναι αποτέλεσμα "απάτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: