Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Έσπασε τη σιωπή του ο επικεφαλής των Ζαπατίστας

Επικρίνει τον πόλεμο της μεξικανικής κυβέρνησης κατά των καρτέλ των ναρκωτικών ο επικεφαλής της μεξικανικής εξέγερσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας.
Ο υποδιοικητής Μάρκος έσπασε τη σιωπή του μετά από δύο χρόνια και σε επιστολή που έστειλε στον μεξικανό φιλόσοφο Λουίς Βιγιόρο, προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος αυτός δεν θα προκαλέσει μόνο χιλιάδες νεκρούς και ζουμερά κέρδη. Θα αφήσει κυρίως ένα έθνος κατεστραμμένο, αφανισμένο, αθεράπευτα διαλυμένο».
«Ο πόλεμος του Φελίπε Καλδερόν κατά των καρτέλ είναι ένα εμπόριο στο οποίο ο μεξικανός πρόεδρος έχει διαθέσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρήμα μεταξύ του 2007 και του 2010» λέει ο Μάρκος,.
Ο μεξικανός πρόεδρος έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών από την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2006, χωρίς να έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 34.600 ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια.
Η εκστρατεία αυτή, σημειώνει ο Μάρκος, ωφελεί τις ΗΠΑ, την πρώτη παγκοσμίως χώρα σε κατανάλωση κοκαΐνης και κύριο προμηθευτή όπλων των αρχών και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό.
Ο Μάρκος καταγγέλλει ότι πολλά από τα θύματα του «πολέμου» ήταν αθώοι πολίτες. Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) έχει δεχθεί εκατοντάδες μηνύσεις κατά των στρατιωτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν το θάνατο αμάχων στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των στρατιωτικών.
http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: