Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

To ουίσκι φέρνει πλούτο

Κύριος παράγων αύξησης της ζήτησης είναι η δίψα της κινεζικής αγοράς για καλό ουίσκι. Ακολουθούν οι αγορές της Ρωσίας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου η ζήτηση για ουίσκι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις αλλά και επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου λόγω των μέτρων οικονομικής λιτότητας. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στη Σκωτία όπου το τοπικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν αυστηρό προϋπολογισμό με μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών. Φαίνεται όμως ότι οι εξαγωγές του ουίσκι διασώζουν την τοπική βιομηχανία και τους παραγωγούς, και συντηρούν το βιοτικό επίπεδο σε ανεκτά επίπεδα.

Στη νήσο Άιλα, οκτώ μεγάλα αποστακτήρια κάνουν χρυσές δουλειές λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ουίσκι. Η βιομηχανία του πολυπόθητου ποτού βρίσκεται σε άνθιση, ενισχύοντας την οικονομία της Σκωτίας. Κύριος παράγων αύξησης της ζήτησης είναι η δίψα της κινεζικής αγοράς για καλό ουίσκι. Ακολουθούν οι αγορές της Ρωσίας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου η ζήτηση για ουίσκι αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Μόνον στη νήσο Άιλα της Σκωτίας, η άνθιση της βιομηχανίας αυτής, συντηρεί διακόσιες θέσεις εργασίας.

Οι υπόλοιπες όμως επιχειρήσεις, κυρίως οι τουριστικές, τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάποια ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ στο Μάχρι, έχουν ήδη εισέλθει σε διαδικασία πτώχευσης. Οι 15 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον τελευταίο καιρό θεωρούνται πολλές, σε ένα νησί με μόλις 3,500 κατοίκους. Οι γηραιότεροι κάτοικοι της νήσου Άιλα αναγκάστηκαν να αναβάλουν τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα πάρτι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της αύξησης των τιμών.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι αγαπούν το νησί τους και ότι θα συνεχίσουν να ζουν εκεί παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση. Κύριο πρόβλημα τους η τιμή των καυσίμων και των βασικών προϊόντων διατροφής. Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνά ήδη τα 2,2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η τιμή του ντίζελ είναι ακόμη υψηλότερη. Γι αυτό ακριβώς οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονομία της νήσου. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι παρέχοντας υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες, πουλώντας τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, όπως το ουίσκι, και εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία, θα ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, προστατεύοντας και το περιβάλλον.

Οι αρχές πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εξάγουν και ηλεκτρικό ρεύμα, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας, και ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα, δημιουργώντας νέο πλούτο για το απομονωμένο αυτό νησί της Σκωτίας. Πολλές περιοχές της Ελλάδας, που παράγουν έξοχα ποτά, κρασί, ρακί, τσίπουρο, και έχουν άφθονο αέρα και ήλιο, πανέμορφη και καθαρή θάλασσα, μπορούν να παραδειγματιστούν από τα σχέδια της νήσου Άιλα της Σκωτίας, και να εξέλθουν με τον ίδιο τρόπο από την οικονομική κρίση και την υπανάπτυξη. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται ατομικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, νέες επενδύσεις και αγαστή συνεργασία, τοπικών αρχών, κράτους και επιχειρήσεων, αλλά και παραμερισμός των γραφειοκρατικών και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων.
Άρθρο του Δημήτρ Θωμά συνεργάτη της ιστοσελίδας www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: