Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Ρυπογόνα φυτά

Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τη βλάστηση με την καθαρή ατμόσφαιρα και τον δροσερό αέρα.
Τώρα όμως αποδεικνύεται πως ένα είδος χορταριού λειτουργεί αντίστροφα, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για το φυτό κούτζι (kuji), το οποίο στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ευδοκιμεί, αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα και θάμνους, τείνοντας να εξελιχθεί σε μάστιγα.
Το φυτό απορροφά άζωτο από τον αέρα, απελευθερώνοντας στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου, που θεωρείται προστάδιο του όζοντος.
Κι ενώ το όζον ψηλά στη στρατόσφαιρα θεωρείται χρήσιμο, καθώς δημιουργεί προστατευτικό φίλτρο κατά των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου, στα κατώτερα στρώματά της μετατρέπεται σε δηλητήριο επιζήμιο για τους πνευμονικούς ιστούς, καθώς, μεταξύ άλλων, ενοχοποιείται και για την πρόκληση άσθματος.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας (ΗΠΑ), απέδειξαν πως το κούτζι μπορεί να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των ημερών συναγερμού, ως προς την περιεκτικότητα του αέρα σε όζον, κατά 35%.
Οπως όλα δείχνουν, το κούτζι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναμένεται δε να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Επομένως, οι συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα είναι δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες, καθώς η ρύπανση του αέρα με όζον θα αυξηθεί και διά της πλαγίας οδού.
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=5738&cid=9

Δεν υπάρχουν σχόλια: