Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κλάδεμα αμπελιού

Σήμερα το πρωί ξεκίνησα να κλαδεύω το αμπέλι μου ποικιλίας γκρενά μπλανς.
Είναι μια πολύ εύκολη επέμβαση, αρκεί να ξέρεις να κλαδεύεις καλά, εφόσον έχεις βέβαια και καλό δάσκαλο!!
Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αυτή, την εποχή δηλαδή το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, για να επιτευχθεί σωστή καρπόδεση και ανάπτυξη των πρέμνων, όταν το φεγγάρι έχει λίγωση.
Όλοι οι λαίμαργοι απομακρύνονται, επίσης οι καβαλάρηδες, ενώ οι πεζοί κλαδεύονται στα 2 ή 3 μάτια ανάλογα με το πάχος του κλήματος.
Σε κάθε νέα κουτσούρα, πριν κλαδέψουμε, απολυμαίνουμε το κλαδευτήρι μέσα σε διάλυμα με νερό και παχύρρευστη χλωρίνη, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν και καθαρό οινόπνευμα.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος κλαδέματος είναι με το χέρι, όπου το κλάδεμα είναι πιο λεπτομερές, ενώ πιο σύντομος και ξεκούραστος τρόποος είναι το αεροψάλιδο, με λιγότερες πιθανότητες προσβολής, από ασθένειες, λόγω της επαφής με τις τομές κλαδέματος που πιθανόν να είναι άρρωστες.
Όλα τα κομμένα κλήματα απομακρύνονται από το αμπέλι και καίγονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην προσβληθούν από ασθένειες τα υγιή κλήματα.
Μετά το κλάδεμα ακολουθεί ο ψεκασμός του αμπελιού με βορδιγάλειο πολτό, για να περιοριστούν οι ασθένειες.
Γενικώς είναι μια πολύ ευχάριστη και ξεκούραστη σχετικά δουλειά, που χρειάζεται απλά γνώση του αντικειμένου, χωρίς να είναι κάτι το εξεζητημένο, άλλωστε μόλις καταλάβεις τη φιλοσοφία του κλαδέματος, μετά το χέρι σου πάει από μόνο του και σκέφτεσαι αυτόματα την επόμενη κίνηση.
Δασκαλάκης Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: