Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ζαρπατίστας

Ζαρπατίστας ονομάζονται μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών από τα Χανιά, που ανησυχώντας για τα δρώμενα της πόλης, αποφάσισαν να δράσουν και να συγκεντρωθούν για να χαράξουν τη δική τους πορεία.
Έτσι λοιπόν μετά τους Ατενίστας στην Αθήνα, τους Σαλονίστας στη Θεσσαλονίκη, τους Παγουρίστας στα Γιάννενα και τους Μινωίστας στο Ηράκλειο, αυτοί οι λίγοι πολίτες ίδρυσαν και τους Ζαρπατίστας στα Χανιά.
Η ιδέα για την συγκρότηση αυτής της ομάδας δόθηκε από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο Fm, αρχικά σαν μια πλάκα, που στη συνέχεια όμως πήρε σοβαρή συμμετοχή από πολλούς ακροατές, οι οποίοι αρχικά ψήφισαν το όνομα της ομάδας, από την κοροϊδευτική χειρονομία ζάρπα, ενδημική των Χανίων και στη συνέχεια ορίστηκε το πρώτο ραντεβού για όσους επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Το πρώτο ραντεβού λοιπόν δόθηκε σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου, στο θεατράκι του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά στις 11:00 το πρωί.
Εντάξει το κάλεσμα μπορεί να μην είχε μαζική ανταπόκριση, αφού παραβρέθηκαν περίπου 30 με 40 άτομα, αλλά για αρχή ο αριθμός κρίνεται καλός, άλλωστε όλοι πιστεύουν ότι η ιδέα θα εξαπλωθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ανταποκριθούν.
Η συνάντηση διήρκεσε γύρω στα 90 λεπτά, έπεσαν πολλές ιδέες προς συζήτηση από τους παρευρισκόμενους, θίχτηκαν σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, προτάθηκαν ιδέες για το πως θα έπρεπε να δράσουμε, όπως π.χ. να καθαριστεί η λίμνη του πάρκου, να αναδειχτεί η σημασία και η ιστορία πολλών κτιρίων και σημείων της πόλης με ενδεικτικές αφίσες, να καθαριστεί κάποια παραλία, να βοηθήσουμε τους άπορους στα συσσίτια της Σπλάντζιας, θίχτηκε επίσης το θέμα με τα αδέσποτα.
Επίσης προτάθηκαν και συνεργασίες με τη ΔΕΔΙΣΑ και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις για το θέμα με τα αδέσποτα, ενώ προτάθηκαν λύσεις και για το θέμα με τα παρκαρισμένα αμάξια που εμποδίζουν τους πεζούς και ειδικότερα τους ανάπηρους.
Όπως τόνισε και ο πρωτεργάτης της κίνησης αυτής στόχος είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών των Χανίων, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας και μας αφορούν όλους, κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, με κύριες δραστηριότητες την οργάνωση καθαρισμών σε κάποια σημεία της πόλης, όμως σε καμία περίπτωση όπως ειπώθηκε δε θα γίνουμε οδοκαθαριστές, αντικαθιστώντας τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Παράλληλα με κάθε συνάντηση των Ζαρπατίστας θα οργανώνονται και παράλληλες δράσεις, όπως έγινε σήμερα με τη συλλογή φαρμάκων από τα σπίτια όλων όσων ήρθαν, που δεν τα χρησιμοποιούσαν και δόθηκαν στους γιατρούς του κόσμου, που θα τα δώσουν σε όσους τα χρειάζονται πραγματικά.
Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε σε 15 μέρες στο ίδιο σημείο, ενώ ήδη τα νέα για τους Ζαρπατίστας θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μέσω ομάδας στο φέισμπουκ, από την επίσημη ιστοσελίδα του σταθμού, αλλά και από ένα ανεξάρτητο φόρουμ των μελών, όπου θα καταθέτονται ιδέες και προτάσεις για τις επόμενες δράσεις των Ζαρπατίστας.
Σίγουρα οι οιωνοί είναι ενθαρρυντικοί και η ανταπόκριση του κόσμου προβλέπεται μαζικότερη στα επόμενα ραντεβού των Ζαρπατίστας, αφού υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη από τη Νέα Τηλεόραση, αλλά κυρίως η αναγνώριση θα έρθει μέσα από την κοινωνική δράση της ομάδας.
Πάντως εγώ ήμουν στο πρώτο κάλεσμα των Ζαρπατίστας και ομολογώ ότι μου άρεσε αυτή η ιδέα, βλέποντας το παράδειγμα των άλλων πόλεων και αναρωτιόμουν γιατί να μη γίνει κάτι ανάλογο και στα Χανιά όπως και έγινε.
Θα είμαι παρών σε όλα τα επερχόμενα καλέσματα των Ζαρπατίστας, συμμετέχοντας σε όποια δραστηριότητα οργανωθεί, ούτως ή άλλως μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από αυτή την προσπάθεια.
Άλλωστε δεν έχω να χάσω και τίποτα, αντίθετα το να έμενα άπραγος δε θα με ικανοποιούσε καθόλου, ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια σε βάθος χρόνου, θα έχω τη συνείδησή μου καθαρή και θα λέω ότι τουλάχιστον συμμετείχα σε μια ομάδα που μόνο της σκοπό είχε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μου τα Χανιά!!!
Δασκαλάκης Ιάκωβος


Δεν υπάρχουν σχόλια: