Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΧΙΑΝΩΝ Διαμαρτυρία για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Την άμεση απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκεται επί της οδού Αναγνώστου Μάντακα, δίπλα ακριβώς από το φράγκικο νεκροταφείο, ζητούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Οπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη κεραία συνορεύει με το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και το γήπεδο μπάσκετ, που φιλοξενούν καθημερινά μικρά παιδιά, ενώ σε ακτίνα λίγων δεκάδων μέτρων λειτουργούν έξι σχολικές μονάδες, αλλά και μια Κλινική.
Μάλιστα 135 κάτοικοι και γονείς από την περιοχή έχουν υποβάλει ήδη προσφυγή κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αθανάσιου Καρούντζου, σχετικά με την έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Vodafone.
Επίσης, όπως ανέφεραν χθες, έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Χανίων προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον η εγκατάσταση της κεραίας είναι νόμιμη ή όχι.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
«Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εγκατασταθεί, προφανώς για μεγάλο διάστημα, αλλά εμείς το αντιληφθήκαμε πρόσφατα, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας και η σημερινή κινητοποίησή μας στοχεύει στο να περάσουμε ένα μήνυμα προς τους τοπικούς φορείς          -και όχι μόνο- μήπως ευαισθητοποιηθούν στα θέματα αυτά που προσβάλλουν κατ’ αρχήν την προσωπικότητα και επίσης είναι θέματα εννόμων αγαθών, όπως είναι η υγεία του ανθρώπου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κάτοικος της περιοχής και δικηγόρος, εκπρόσωπος των κατοίκων των Παχιανών που ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας, Ξένια Κατάκη.
Συνεχίζοντας η κα Κατάκη υπογράμμισε ότι όσοι φορείς εμπλέκονται με την αδειοδότηση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να έχουν ιδία άποψη για τον χώρο που τοποθετούνται οι κεραίες και εξήγησε: «Το αναφέρω αυτό γιατί η συγκεκριμένη κεραία έχει να κάνει με εφαπτόμενες περιοχές ευαίσθητων χώρων ευπαθών ομάδων. Κατ’ αρχήν είμαστε στον χώρο του Πάρκου, όπου καθημερινά συρρέουν παιδιά, από βρέφη και παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι και έφηβοι, που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες. Αυτά τα παιδιά δέχονται καθημερινά την ακτινοβολία από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της κεραίας. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός χώρος που προσβάλλεται αυτή τη στιγμή. Είναι και οι κατοικίες μας, οι οποίες είναι σε απόσταση αναπνοής από τη συγκεκριμένη κεραία. Επίσης, κοντά βρίσκονται εκπαιδευτήρια και εκεί έχουμε ανήλικα παιδιά που παίζουν καθημερινά στους προαύλιους χώρους των σχολείων και δέχονται την ακτινοβολία».
Ειδικότερα για τα σχολεία η κα Κατάκη τόνισε ότι στα σχολεία που υπάρχουν στην περιοχή -πολύ κοντά στην κεραία- φιλοξενούνται συνολικά περίπου 300 παιδιά, ενώ ερωτηθείσα για το, αν οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στην ιδιοκτήτρια του κτηρίου, η οποία έχει μισθώσει το δώμα της τριώροφης οικοδομής προκειμένου η εταιρεία να εγκαταστήσει την κεραία της, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Η ιδιοκτήτρια μου είπε ότι αν βρείτε οποιαδήποτε παρανομία εγώ προτίθεμαι να συμμορφωθώ και να την αφαιρέσω, σε συνεργασία πάντα με τη Vodafone... Το διάβημα που έκανε, όμως, αμέσως μετά την πρώτη όχληση ήταν να ζητήσει την άδεια από τον περιφερειάρχη και όχι να συνεννοηθεί με τη Vodafone. Την καλώ, λοιπόν, να λύσει τη μίσθωση που έχει συνάψει με τη Vodafone άμεσα, δηλαδή σε ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον δέκα ημερών, γιατί οι επόμενες κινήσεις πλέον δεν θα είναι εξώδικες, θα είναι δικαστικές», είπε σχετικά η κα Κατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: