Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ρώσοι πυρηνικοί επιστήμονες στη Γαύδο

Εντύπωση ομολογουμένως μου προξένησε η παρουσία 7 Ρώσων πυρηνικών επιστημόνων και όχι μόνο στη Γαύδο.
Μάλιστα μένουν μόνιμα εκεί, έχοντας χτίσει σπίτι και ένα πλήθος από άλλες πρωτότυπες κατασκευές, όπως θερμοσίφωνα από άδεια μπουκάλια κρασιού, κολλημένα σε σχήμα πυραμίδας, μια δεξαμενή με νερό που έχει καθρέφτη και το φως από μια λάμπα αντανακλά πάνω στον καθρέφτη στέλνοντας δέσμες φωτός στο διάστημα, όπου αυτό το φαινόμενο είναι ορατό από το δορυφόρο.
Ακόμα κατασκεύασαν ένα κρητικό παραδοσιακό φούρνο από πηλό, όπου ψήνουν το ψωμί και τα πόλοιπα φαγητά τους, επίσης κάνουν οξυγονοκόλληση όχι με οξυγόνο, αλλά με τσικουδιά.
Επίσης εντύπωση προκάλεσε και η ύπαρξη ενός υπόγειου σπιτιού, που πιο πολύ μοιάζει με καταφύγιο, όπου οι Ρώσοι περνούν πολλές ώρες διαβάζοντας, κάνοντας μυστικά σχέδια κατασκευών και ποιος ξέρει τι άλλο, κάτι σαν ένα λαγούμι.
Οι ντόποιοι τους έχουν αποδεχτεί πλήρως και μάλιστα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ τους βοηθούν και σε πολλές δουλειές, φτιάχνοντας τους πολλά πράγματα.
Τώρα γιατί άφησαν τη Ρωσία και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην άκρη του θεού, ένας θεός το ξέρει μόνο, αλλά σίγουρα οι λόγοι θα είναι πολύ σοβαροί, ίσως να ήθελαν να ξεφύγουν  από κάτι, ίσως δε συμβιβάστηκαν με την πτώση του κομμουνισμού στη Ρωσία, χάνοντας μια τεράστια ευκαιρία να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία τους.
Όπως λένε οι ίδιοι βρήκαν τον προσωπικό τους παράδεισο στη Γαύδο... κάτι παραπάνω θα ξέρουν.
Το ρεπορτάζ είναι από ένα οδοιπορικό της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, αν και λίγο παλιό του περασμένου Ιουλίου.
Δασκαλάκης Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: