Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ Λίπασμα από κατσίγαρους!

Μια περιβαλλοντικά αποδεκτή και με χαμηλό κόστος εφαρμογής μέθοδος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (γνωστών και ως κατσίγαρων) παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Η  μέθοδος αφορά τη διάθεση των υγρών αποβλήτων σε ελαιώνες, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Κώστας Χαρτζουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «μέθοδο διαχείρισης φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδεκτή στα οικογενειακού τύπου ελαιουργεία, που αποτελούν και την πλειονότητα στην Κρήτη».
Ο κ. Χαρτζουλάκης σημείωσε ότι «στόχος αυτής της επίδειξης είναι να γνωρίσουν οι ελαιουργοί τον τρόπο διάθεσης των υγρών αποβλήτων στους ελαιώνες και τις θετικές επιδράσεις που έχει όταν αυτά δίδονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι μια πειραματική δουλειά που έκανε το Ινστιτούτο τα τελευταία πέντε χρόνια, στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και η επίδειξη είναι ένα μέρος της τεχνολογίας που υπάρχει μέσα στο Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης, με έμφαση την προστασία των φυσικών πόρων, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο».

ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΙ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΕΣ
Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Γιώργος Ψαρράς παρουσίασε αναλυτικά τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Όπως εξήγησε, «η διάθεση των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων στο έδαφος αφορά την εφαρμογή συγκεκριμένων ποσοτήτων φρέσκων υγρών αποβλήτων, αμέσως μετά την παραγωγή τους, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις υπάρχουσες μεθόδους των εξατμισοδεξαμενών».
Ο κ. Ψαρράς τόνισε ότι «τα υγρά απόβλητα ελαιουργείων μπορούν να διατεθούν στο έδαφος, με οφέλη για το δέντρο και όταν αυτό γίνεται ελεγχόμενα μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα στη θρέψη των φυτών χωρίς αρνητικές συνέπειες στο έδαφος, στα δέντρα και στη σύσταση του νερού στράγγισης. Το μήνυμα«, πρόσθεσε ο ίδιος, «που πρέπει να περάσουμε είναι ότι δεν μιλάμε για ανεξέλεγκτη εφαρμογή σε οποιοδήποτε αγρό. Μιλάμε για συγκεκριμένες ποσότητες και σε συγκεκριμένη καλλιέργεια (ελαιώνες)».
Ο κ. Ψαρράς διευκρίνισε ότι «η εφαρμογή αφορά ελαιώνες, επειδή τα πειράματά μας έχουνε δείξει ότι η ελιά δεν έχει πρόβλημα με την εφαρμογή των αποβλήτων και επειδή είναι η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Κρήτη, επομένως και είναι πιο εύκολη η εφαρμογή της συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.

ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ
Ο ερευνητής του Ινστιτούτου επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το χαμηλό κόστος, αφού δεν απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και ακριβός εξοπλισμός για την εφαρμογή της. Ενδεικτικά, για ένα ελαιουργείο με ετήσια παραγωγή 1.500 τόνων υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, το κόστος της μεθόδου είναι 0,0068 λεπτά του ευρώ ανά κιλό επεξεργαζόμενου καρπού. Με τη δόση των 41,6 κυβικών ανά στρέμμα που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα του Ινστιτούτου, η εφαρμογή της συνολικής παραγωγής των 1.500 τόνων υγρών αποβλήτων ενός ελαιουργείου απαιτεί έκταση 36 στρεμμάτων, η οποία εύκολα μπορεί να βρεθεί σε ελαιώνες που γειτνιάζουν με το ελαιουργείο», υπογράμμισε ο κ. Ψαρράς, διευκρινίζοντας ότι αναλογεί «περίπου 1,5 κυβικό ανά δέντρο σε πέντε δόσεις, σε διάστημα ενός μήνα».
Ο κ. Ψαρράς σημείωσε, τέλος, ότι «η εφαρμογή των αποβλήτων αυξάνει τη συγκέντρωση του καλίου στο έδαφος και σε μια εποχή που οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί αρκετά οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδος εμπλουτισμού του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία είναι σίγουρα θετική».
http://www.haniotika-nea.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: