Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΧΙΛΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

'Παρά τις δυσκολίες ποτέ δεν χάσαμε το θάρρος μας', είπαν από τα Χανιά, όπου βρίσκονται από χθες, οι 24 από τους 33 μεταλλωρύχους της Χιλής, που είχαν συγκλονίσει την ανθρωπότητα το περασμένο φθινόπωρο, επειδή παρέμειναν, για πάνω από δύο μήνες, αποκλεισμένοι σε μεγάλο βάθος, όταν κατέρρευσαν οι στοές του ορυχείου τους.
Τους μεταλλωρύχους και τις οικογένειές τους φιλοξένησε η ΑΝΕΚ, που πραγματοποίησε εκδήλωση, χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο 'Cavo Spada', στα Ραπανιανά.
Θρησκευόμενοι, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, απολαμβάνουν την ιατρική άδεια που έχουν πάρει και ταξιδεύουν σε διαφορα σημεία του κόσμου από όπου έχουν πάρει προσκλήσεις. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ποτέ φύγει έξω από την πατρίδα τους. Μετά την περιπέτειά τους είχαν πάρα πολλές προσκλήσεις για να επισκεφθούν διάφορες χώρες και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και έχουν και άλλες προσκλήσεις.
Ενας εξ αυτών, ο Μάριο Σεπούλδεβα, ερωτηθείς για το τι τον κράτησε στη ζωή όλες αυτές τις ημέρες που έμεινε αποκλεισμένος, απάντησε:
'Τα παιδιά μου. Ο κάθε πατέρας έχει ένα πρόγραμμα για την οικογένειά του και τα παιδιά μού έδωσαν δύναμη να αντεπεξέλθω. Εχω έναν γιο 13 ετών και μία κόρη 19 ετών. Εχω πολλά σχέδια για τη ζωή μου. Τώρα έχουμε μία διαφορετική αποστολή, να χρησιμοποιηθούμε ως παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο για τα ορυχεία, ώστε να υπάρχουν καλύτερα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα, θανάτους και τραυματισμούς'.
Ενας άλλος μεταλλωρύχος, ο Σάμουελ Αβαλός, ανέφερε πως 'δεχόμαστε προσκλήσεις από όλον τον κόσμο για να αποδείξουμε ότι πολλές φορές μπορούμε να βγούμε με την πίστη από μεγάλες δυσκολίες. Αυτό που λέγαμε είναι ότι σε  μας τους 33 αποκλεισμένους μας έδωσε κουράγιο ο 34ος ανθρακωρύχος, που ήταν ο Ιησούς Χριστός'. Ενας τρίτος μεταλλωρύχος, ο Ουσούα, ανέφερε πως 'οι οικογένειες και ο κόσμος με τις προσευχές τους μας έβγαλαν από τις στοές'.
Τους Χιλιανούς καλωσόρισε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ, κ. Γιώργος Κατσανεβάκης, με πολλές αναφορές στα πολιτιστικά στοιχεία που συνδέουν τους δύο λαούς, ακολούθησε ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Χανίων και ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Ο Δήμος Πλατανιά προσέφερε μια τσάντα με προϊόντα της κρητικής γης και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, μια έκδοση για το φαράγγι της Σαμαριάς. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από συγκρότημα και κέρασμα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κώνστας
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: