Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Οδικά έργα στα Χανιά

Η αλήθεια είναι ότι για μέρες δεν δημοσίευσα άρθρα σχετικά με θέματα που
με απασχολούν.
Παίρνοντας έρεισμα από τις διανοίξεις δρόμων που γίνονται στη
γειτονιά μου τους τελευταίους τρεις μήνες, θα κάνω μια αναδρομή
στις εκτελέσεις οδικών έργων στην πόλη των Χανίων το τελευταίο
διάστημα.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Βιρβιδάκη, παρέδωσε στην παρούσα
του Σκουλάκη τέσσερα μεγάλα έργα προς εκτέλεση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 7.8 εκατομμύρια ευρώ.
Τα περισσότερα απ' αυτά τα έργα, έχουν ενταχθεί στον Άξονα «Προσπελασιμότητας» και άλλα χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίο.
Το πρώτο έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Μάρτιο αφορά στην προσπελασιμότητα
της οδού Κυδωνίας, από την πλατεία 1866 μέχρι την οδό Αποκορώνου.
Το δεύτερο και μεγαλύτερο έργο έχει να κάνει με τη διάνοιξη-διαμόρφωση των οδών
Καντάνου-Λευκών Ορέων-Νικολάου Σκουλά-Ιωάννη Καλογερή και Αν. Μάντακα στα Παχιανά,
ένα έργο που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο
κατασκευής του, ένα έργο που πραγματικά θα αναβαθμίσει την περιοχή των Παχιανών,
ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την κυκλοφορία αποφορτίζοντας τις οδούς Μάρκου Μπότσαρη
και Κισσάμου για όσους θέλουν να βγουν από τα Χανιά.
Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για μία ανασυγκρότηση ολόκληρης της περιοχής, των Παχιανών, που μ' αυτή την παρέμβαση θ'  αναβαθμισθεί σίγουρα. Με το έργο αυτό θα γίνει διάνοιξη και ανακατασκευή των δρόμων αυτών, έτσι ώστε να πληρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και προσβασιμότητας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και εδώ θα κατασκευασθούν αντίστοιχα έργα με τις οδούς στη Χαλέπα, ενώ θα διαμορφωθούν θέσεις στάθμευσης και θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, ο οποίος εξοπλισμός, θα συνάδει με την φυσιογνωμία της περιοχής.
Το έργο αυτό προϋπολογίσθηκε στα 2.388.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013». 
Πρόκειται αρχικά για παρεμβάσεις που θα γίνουν στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στη Χαλέπα, που είναι παράλληλος της Ακρωτηρίου (διάνοιξη νέου δρόμου), που προϋπολογίσθηκε στα 2.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Με το έργο αυτό θα γίνει διάνοιξη και ανακατασκευή και άλλων δρόμων της περιοχής, έτσι ώστε να πληρούνται οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής και προσβασιμότητας απ' τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα κατασκευασθούν πεζοδρόμια - ράμπες - οδηγοί τυφλών - φωτισμός, φύτευση όπου είναι επιτρεπτό απ' τις προδιαγραφές - δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων και ασφαλτικά.
το τρίτο έργο αφορά την διαμόρφωση της οδού Πειραιώς, που συνδέει την Παλιά με την νέα πόλη των Χανίων. Όπως είναι γνωστό, γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της Παλιάς μας Πόλης, αλλά συγχρόνως μια προσπάθεια της σύνδεσής της με τη νέα πόλη των Χανίων.
Σ' αυτό τον δρόμο θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με φυσική πέτρα, τοποθετούνται φωτιστικά και γίνεται ποδηλατόδρομος με ειδική προδιαγραφή.
Η σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και ο προϋπολογισμός του φθάνει τις 900.000 ευρώ περίπου. Πέρα απ' αυτά τα έργα θα γίνουν διανοίξεις-βελτιώσεις διαφόρων οδών της πόλης των Χανίων, που περιλαμβάνουν τοποθέτηση πλακών στα πεζοδρόμια, κατασκευή ασφαλτοτάπητα και πεζοδρόμων και κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης στις νέες οδούς και ο προϋπολογισμός του είναι 1.215.000 ευρώ.
Το πρώτο έργο στο κέντρο ολοκληρώθηκε, τα υπόλοιπα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Εκεί κύριε Σκουλάκη καλά τα πάτε..
Με την απόδοση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου στο χανιώτικο λαό τι θα γίνει;
Όπως και με άλλα φλέγοντα ζητήματα της πόλης.
Τα Χανιά πρέπει να αλλάξουν όψη όσο γίνεται συντομότερα, γιατί κινδυνεύον
να μετατραπούν από μια γραφική βενετσιάνικη πόλη, σε ένα τσιμεντόκτιστο
τέρας τύπου Ηρακλείου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: