Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

«Το ελληνικό σύστημα είναι απλώς μαραμένο»

Επιστολή του πρώην πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, με τίτλο «Το ελληνικό σύστημα είναι απλώς μαραμένο» δημοσιεύει  σήμερα η γερμανική εγκυρότατη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία ο κ. Σούλτχαϊς υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συγκρατήσει κανείς ότι, σύμφωνα με έρευνα του...
ΟΟΣΑ που διενεργήθηκε πριν την οικονομική κρίση, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη. Μπορεί οι εργατοώρες αυτές να είναι εν μέρει “στα χαρτιά” – όμως, οι Έλληνες έχουν συχνά δύο έως τρεις δουλειές για να συντηρούν την οικογένειά τους».
Όπως υπογραμμίζει, «η κατηγορία ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες είναι εσφαλμένη. Αυτό που ισχύει είναι πως ολόκληρο το σύστημα είναι εξαντλημένο κι ότι οι Έλληνες δεν έχουν τη σχέση που έχουμε εμείς προς το κράτος (κάτι που εμείς είχαμε σε υπερβολικό βαθμό κατά το παρελθόν)».
Μάλιστα, ο κ. Σούλτχαϊς εκφράζει το θαυμασμό του για την ηρεμία με την οποία ο ελληνικός λαό «συμμετέχει στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης», ενώ υπογραμμίζει την πολύ πιο έντονη αντίδραση που θα είχαν οι Γερμανοί «εάν υφίσταντο περικοπές των αποδοχών τους έως και 30%».
«Οι Έλληνες των κατώτερων και κατώτατων εισοδημάτων δεν επωφελήθηκαν από τις συνθήκες των περασμένων τριών δεκαετιών. Δεν είχαν κανένα “πάρε δώσε” με προνόμια και ευεργετήματα. Οι κυβερνήσεις ήταν εκείνες που επιχειρούσαν να προσεταιριστούν πολιτική πελατεία και μελλοντικούς τους ψηφοφόρους με προνόμια και θέσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις», λέει.
Όπως καταλήγει, το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα δεν είχε συνηθίσει τους πολίτες σε τέτοιες αλλαγές, «το αντίθετο όμως ισχύει: οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν, όσο ατελείς κι αν είναι ακόμα, είναι βαθύτατα κοινωνικές, καθότι επιχειρούν να αλλάξουν μία νοοτροπία και μία κρατική πρακτική, οι οποίες αδίκησαν κατά το παρελθόν τις ασθενέστερες τάξεις του ελληνικού πληθυσμού».
Πηγή: trelokouneli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: