Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η επέτειος της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Με όλες τις τιμές γιορτάστηκε σήμερα στην πόλη των Χανίων, όπως γίνεται κάθε χρόνο η 98η επέτειος
από την ένωση της μαρτυρικής Κρήτης με την Ελλάδα μετά από αιώνες ξεσηκωμών και αιματηρών αγώνων, παρουσία όλων των επίσημων φορέων της πόλης, του νομού, αλλά και του Περιφεριεάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιου Καρούντζου.
Τιμητικά αγήματα και από τα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων είχαν παραταχθεί στον προαύλιο χώρο της Τριμάρτυρης (Μητρόπολη των Χανίων) δίνοντας τις δέουσες τιμές στη σημαία που υψώθηκε το 1913 στο φρούριο του Φιρκά, πολλά σχολεία της πόλης, η Φιλαρμονική του δήμου Χανίων παίζοντας εμβατήρια που ταίριαζαν στο ιστορικό γεγονός, καθώς και πλήθος απλών πολιτών έδωσαν το παρών.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 11.00 το πρωί με δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό των Χανίων, παρουσία επισήμων της πόλης και της Κρήτης για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια άρχισε η πομπή με τη μεταφορά της ελληνικής σημαίας προς το φρούριο του Φιρκά, μέσω της οδού Χάληδων και του Ενετικού Λιμανιού.
Τη σημαία κρατούσαν 3 παραδοσιακά ντυμένοι Κρητικοί συνοδευόμενοι από λόχους της 1ης ΜΑΛ, της Αεροπορίας και του Ναυτικού καθώς και όλων των επίσημων και μη που έφτασαν γύρω στις 12 στο Φιρκά.
Εκεί αφού ο δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης εκφώνησε ένα λόγο για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, που ήταν απλός χωρίς φανφάρες και περιττούς εντυπωσιασμούς, στη συνέχεια υψώθηκε στη βορειανατολική πύλη του φρουρίου του Φιρκά, η ελληνική σημαία από τους Σκουλάκη, Βουλγαράκη, Αρναουτάκη και Καρούντζο, όμως η αλήθεια είναι ότι η μισή σημαία υψώθηκε τυλιγμένη και όχι ολόκληρη, προφανώς δεν ήξεραν τη διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή 3 F-16 πέταξαν πάνω από το φρούριο δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση.
Μετά το πέρας της τελετής έγινε ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που στεγάζεται στο χώρο του φρουρίου, όπου παρουσιάστηκαν κάποια νέα εκθέματα.
Τόσα χρόνια εδώ στα Χανιά, πρώτη φορά παρακολούθησα αυτή την εκδήλωση και ομολογώ ότι περίμενα περισσότερο κόσμο, γιατί σαν σήμερα ενωθήκαμε με την Ελλάδα.
Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι επίσης πολύς κόσμος έδωσε το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση που γινόταν την ίδια ώρα στην Αγορά με την κλασσική διαδρομή προς τα Δικαστήρια.
Αμφιβάλλω όμως αν πολλοί Χανιώτες γνώριζαν για τη σημερινή μεγάλη μέρα για την Κρήτη, ή και να γνώριζαν πόσοι άραγε το θυμήθηκαν, νομίζω ότι η σημερινή ημέρα έπρεπε να έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία για ολόκληρο το νησί.
Στη συνέχεια παραθέτω φωτογραφίες που τράβηξα από τις σημερινές εκδηλώσεις.










Δεν υπάρχουν σχόλια: