Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τέμενος Καρά Μουσά - Ρέθυμνο

Το τέμενος του Καρά Μουσά βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου στη συμβολή των οδών Ουγκό και Αρκαδίου, κοντά στην κεντρική πλατεία με το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Κατά την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το τζαμί προϋπήρχε η καθολική εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.
Όταν όμως οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ρέθυμνο το 1646, το μέχρι τότε χριστιανικό μοναστήρι, μετατράπηκε βιαίως σε μουσουλμανικό τέμενος από το διοικητή των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων που κατέλαβαν το Ρέθυμνο, Καρά Μουσά Πασά, ο οποίος του έδωσε και το όνομά του.
Μπροστά και δεξιά από τον ημιε­ρειπωμένο μιναρέ υπάρχει τριμελής προθάλαμος, στεγασμένος με 3 θόλους. Στον περίβολο σώζεται ένα μέρος από τον τουρμπέ (θολωτή νεκρική κατασκευή) όπου ίσως είχε ενταφιαστεί ο ιδρυτής του τζαμιού. 
Τέλος Ν.Α. του κεντρικού κτιρίου σώζονται αρκετές μεζαρόπετρες, μαρμάρινες, δηλαδή, διακοσμημένες στήλες που τοποθετούνταν στους τούρκικους τάφους, ενώ το κεντρικό κτίριο έχει τυπική τετράγωνη κάτοψη.
Στη στεγασμένη είσοδο του τεμένους υπάρχει και μια κρήνη που αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του τεμένους.
Σήμερα ο χώρος του τζαμιού δεν είναι επισκέψιμος, αλλά χρησιμοποιείται από τη 13η ΕΒΑ ως εργαστήριο, αλλά και ως εκθεσιακός χώρος διαφόρων εκδηλώσεων κατά περιόδους και σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στο Ρέθυμνο, τράβηξα μερικές φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύω εδώ.

3 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Καλή χρονιά!
Τάχω επισκεφθεί τα Χανιά καθώς και το Τέμενος.
Πολύ γραφική η παλιά πόλη των Χανίων!
Αγαπημένη η Κρήτη!

Υγ. Διάλεξε άλλο χρώμα για τα γράμματα γιατί πέφτουν στον μαύρο φόντο και είναι δυσκολοδιάκριτα!

Γιώργος είπε...

Ευχαριστώ για τις όμορφες εικόνες από την αγαπημένη Κρήτη!

Σου εύχομαι καλή χρονιά με Υγεία, Χαρά, Αγάπη και Δημιουργικότητα!!!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Όμορφο Ρέθυμνο!
Καλή Χρονιά με ωραίες αναρτήσεις!