Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μνημειακή Ελιά Παλαιών Ρουμάτων

Στο χωριό Παλαιά Ρούματα στα Χανιά, ένα από τα ιστορικότερα και ωραιότερα του νομού, βρίσκεται αγέρωχο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα θαύματα της κρητικής φύσης.
Ο λόγος για το μνημειακό ελαιόδεντρο των Παλαιών Ρουμάτων, που βρίσκεται στο πλάι του κεντρικού δρόμου, στην είσοδο του χωριού, δίπλα σε μια στάνη.
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως παγκόσμιο μνημείο της φύσης και είναι ένα από τα 9 καταγεγραμμένα μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης, από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι Κρήτης.
Μορφολογικά η ιστορική ελιά έχει διάμετρο 4,30 μέτρα και περίμετρο 10,30 μέτρα, ανήκει στην ποικιλία τσουνάτη(μαστοειδής), με μια τεράστια κουφάλα στον κορμό της, όπου άνετα χωράνε 5 άνθρωποι μέσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και στη γερμανική κατοχή η ελιά χρησιμοποιήθηκε από τους Ρουματιανούς για τη φύλαξη όπλων και λοιπών πυρομαχικών, προφανώς λόγω του μεγάλου εσωτερικού  της όγκου.
Σήμερα η ελιά είναι ιδιόκτητη και ανήκει στην οικογένεια Παπαδεράκη, ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται άλλο ένα ιστορικό δέντρο.
Η ελιά έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάδειξης της ενδοχώρας του νομού Χανίων, Ο κύκλος των Φαραγγιών από το δήμο Πλατανιά, αφού τα Παλαιά Ρούματα αποτελούν ένα από τα 13 χωριά του φιλόδοξου προγράμματος.
Βεβαίως υπάρχουν πολλά αιωνόβια και πλέον ελαιόδεντρα στην Κρήτη, αλλά μόλις τα 9 έχουν καταχωρηθεί ως μνημειακά, και η ελιά των Παλαιών Ρουμάτων αποτελεί ένα από αυτά, οποότε αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το χωριό για να δει το δέντρο, αλλά και για να φάει γνήσια κρητικά πιάτα από τις ταβέρνες του χωριού.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι παρμένες με το κινητό μου στις 28 Οκτωβρίου 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια: