Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η ιστορική γέφυρα του Ταυρωνίτη

Στο χωριό Ταυρωνίτης σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά από τα Χανιά, βρίσκεται η ιστορική γέφυρα που περνάει πάνω από τον ομώνυμο ποταμό.
Η γέφυρα χτίστηκε επί Κρητικής Πολιτείας το 1901 για να συνδέει την πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή με την ενδοχώρα του νομού και κυρίως τις επαρχίες Κισσάμου και Σελίνου, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό έργο για τις μετακινήσεις της εποχής εκείνης.
Σχεδιάστηκε από το μηχανικό Μιχάλη Σαββάκη, είναι μεταλλικής κατασκευής και αυτό γιατί λόγω του μεγάλου πλάτους του ποταμού Ταυρωνίτη (150μ), δεν μπορούσε να κατασκευαστεί πέτρινη.
Είχε ξύλινο οδόστρωμα πλάτους 3,5 μ. και πεζοδρόμια στα δύο πλάγια πλάτους 60 εκ. και τα σίδερα κατασκευής μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία.
Η ιστορική αξία και σημασία της γέφυρας έγκειται στις μεγαλειώδεις μάχες που έγιναν εκεί αλλά και στο γειτονικό αεροδρόμιο του Μάλεμε κατά τη μάχη της Κρήτης το Μάιο του 1941, καθώς το αεροδρόμιο του Μάλεμε ήταν πρωτεύουσας σημασίας για τους Ναζί και η κατάληψή του, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Γερμανών.
Τόσο στη γέφυρα του Ταυρωνίτη όσο και στο ύψωμα 107 στο διπλανό χωριό Βλαχερωνίτισσα, οι Γερμανοί συνάντησαν λυσσαλέα αντίσταση από τους Κρητικούς και τους Νεοζηλανδούς, είχαν πολλούς νεκρούς, κάτι που το μαρτυράει και το γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε, αλλά στο τέλος κατάφεραν να καταλάβουν το αεροδρόμιο και να μεταφέρουν μέσω αέρος εκεί όλες τις δυνάμεις τους για να καταλάβουν τελικά την Κρήτη.
Από τους σφοδρούς γερμανικούς βομβαρδισμούς ένα μέρος της τότε γέφυρας κατέρρευσε, όπως και το 1998 από τη φθορά του χρόνου, τη διάβρωση, αλλά κυρίως από την κρατική αδιαφορία.
Ευτυχώς το 2000 με πρωτοβουλία των κατοίκων και του τότε δήμου Βουκολιών η γέφυρα αναστηλώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή και σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της κρητικής αντίστασης ενάντια στους ναζί.
Τι κι αν αποκαταστάθηκε πλήρως όμως, κάποιοι ασυνδείδητοι Βούλγαροι πέρυσι το καλοκαίρι αφαίρεσαν  μεταλλικά τμήματα από τη γέφυρα για να πουλήσουν το χαλκό σε μάντρες, μάλλον εκτελώντας εντολές ντόπιων, αλλά ύστερα από καταγγελίες στο δήμο Πλατανιά τα τμήματα δόθηκαν πίσω.
Εκτός τούτου όμως κάτω από τη γέφυρα, γίνονται εδώ και πολλά χρόνια παράνομες αμμοληψίες, από τον ποταμό Ταυρωνίτη, δίπλα υπάρχει και λατομείο, με αποτέλεσμα την αισθητική και πραγματική υποβάθμιση τόσο του ποταμού, όσο και ολόκληρου του οικοσυστήματος της περιοχής, αφού ο ποταμός αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πανίδας, κυρίως ορνιθοπανίδας.
Αλλά και η ίδια η γέφυρα επηρεάζεται από τις αμμοληψίες, με αποτέλεσμα να διαβρώνονται τα θεμέλιά της  και είναι καιρός πια να σταματήσει αυτή η καταστροφή.
Δίπλα στη γέφυρα υπάρχουν ένα παλιό πολυβολείο, ένας πύργος από γερμανικό άρμα μάχης Panzer 38T, δυο εξουδετερωμένες νάρκες MKG-MODO αμερικάνικης κατασκευής και τεράστιες βόμβες από πολεμικά αεροπλάνα για να θυμίζουν εκείνες τις σκληρές μάχες το Μάη του 1941.
Είναι χαρακτηρισμένη ως Νεότερο Ιστορικό Μνημείο με την κλασσική καφέ πινακίδα της αρχαιολογίας και βρίσκεται στην είσοδο του χωριού του Ταυρωνίτη, δίπλα από το γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο.
Ακολουθούν εικόνες από την ιστορική γέφυρα του Ταυρωνίτη






Δεν υπάρχουν σχόλια: