Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη - Ηράκλειο

Ο τάφος του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, βρίσκεται στη γενέτειρά του το Ηράκλειο και συγκεκριμένα στον προμαχώνα Μαρτινέγκο των ενετικών οχυρώσεων της πόλης
στο τέλος της οδού 1821 επί του νότιου μέρους των ενετικών τειχών.
Αναπαύεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης του Ηρακλείου στον πύργο του προμαχώνα Μαρτινέγκο, δίπλα ακριβώς από το παλιό γήπεδο και προπονητήριο του Εργοτέλη.
Ο τάφος του είναι ένας απλός μαρμάρινος χώρος με ένα τεράστιο ξύλινο σταυρό να τον πλαισιώνει.
Ο χώρος ταφής του Καζαντζάκη είναι πολύ προσεγμένος από το δήμο Ηρακλείου με γκαζόν να περικλείει τον τάφο και φοίνικες να συμπληρώνουν το σκηνικό της καλαίσθητης βλάστησης.
Η θέα που προσφέρεται από το Μαρτινέγκο είναι υπέροχη καθώς βλέπεις όλη την πόλη του Ηρακλείου και τη θάλασσα.
Θάφτηκε στο λόφο του Μαρτινέγκο κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, αλλά δεν αφορίστηκε από την Εκκλησία όπως διαδίδεται από διάφορες πηγές εξαιτίας αποσπασμάτων από ένα συγγραφικό του έργο.
Μάλιστα στην κηδεία του έδωσν το παρόν ο τότε αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος και 17 ιερείς στο μητροπολητικό ναό του Αγίου Μηνά, ενώ την παραμονή είχε εκτεθεί η σωρός του σε λαϊκό προσκύνημα.
Τον τάφο είχα επισκεφτεί με ένα φίλο μου το Φεβρουάριο και στη συνέχεια είχαμε περπατήσει όλο το μονοπάτι πάνω από τα ενετικά τείχη μέχρι τη Χανιώπορτα, μια υπέροχη διαδρομή όπου μπροστά στα πόδια σου απλώνεται όλη η πόλη του Ηρακλείου και η θέα είναι απερίγραπτη.
Ο δήμος Ηρακλείου έχει κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια αξιοποίησης των ενετικών τειχών, μήπως και ο δήμος Χανίων θα έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα;
Άλλωστε και η πόλη των Χανίων δεν υπολείπεται ενετικών μνημείων για να μην πω ότι υπερέχει!!
Δίπλα στο Νίκο Καζαντζάκη είναι θαμμένη η γυναίκα του Ελένη και πάνω στον τάφο του Καζαντζάκη είναι χαραγμένη όπως ο ίδιος επιθυμούσε η φράση σήμα κατατεθέν του:

Δεν ελπίζω τίποτα
δε φοβούμαι τίποτα
είμαι λέφτερος!!

Ακολουθούν μερικές εικόνες από τον τάφο του Καζαντζάκη και ένα σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από την ημέρα της κηδείας του στο Ηράκλειο.




























Το βίντεο ντοκουμέντο από την κηδεία του Καζαντζάκη, διακρίνεται μεταξύ άλλων και ο Μητσοτάκης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε φίλε,
Στο θέμα Καζαντζάκης και Εκκλησία σφάλλετε. Ο Κ. δεν αφορίστηκε από την Εκκλησία και κηδεύτηκε κανονικά, παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ιερέων, στο μητροπολιτικό ναό Ηρακλείου, τον άγιο Μηνά. Εκεί είχε τεθεί ήδη από την παραμονή σε λαϊκό προσκύνημα.
Συνεπώς, δεν τεκμηριώνεται ότι είχε απαγορευτεί από την Εκκλησία η ταφή του σε νεκροταφείο.
Αφού λοιπόν είχε επιθυμήσει ο ίδιος την ταφή του στο Μαρτινέγκο, αιτιολογείται το γεγονός και δεν έχει σχέση με την Εκκλησία.
Σας ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε αυτά που έγραψα τα βρήκα από δημοσιευμένες πηγές δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου, οπότε δεν είμαι εγώ αυτός που σφάλλει άμεσα.
Διόρθωσα το λάθος, όμως οι απόψεις διίστανται, εσύ δίνεις μια διαφορετική εκδοχή σε αντίθεση με αυτό που βρήκα εγώ.
Αποφασίστε ποια είναι η πραγματική για την αποκατάσταση της πραγματικότητας γιατί ο Καζαντζάκης δεν το αξίζει.
Στο κάτω κάτω το χόμπι μου κάνω δεν αποβλέπω σε κάποιο όφελος ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.