Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Άγιος Αντώνιος - Κολοκάσια Σφακίων

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου σήμερα, πήρα αφορμή για μια ανάρτηση με θέμα έναν μικρό πανέμορφο ναό στα ορεινά ενδότερα του νομού Χανίων.
Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στο χωριό Κολοκάσια ή Άγιος Γεώργιος στην επαρχία Σφακίων.
Το εκκλησάκι αυτό είναι παντελώς άγνωστο στους περισσότερους και βρίσκεται στην έξοδο του Ασφενδιώτικου φαραγγιού, εφόσον λοιπόν κάποιος δεν έχει κάνει την πεζοπορία μέσα στο φαράγγι είναι αδύνατον να γνωρίζει την ύπαρξη του ναού.
Όσον αφορά το ναό τώρα  είναι ένα μικρό πετρόκτιστο βραχοσκεπές εκκλησάκι, χτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο με σπάνιες πανέμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.
Δεν μπόρεσα να βρω κάποια επιπλέον στοιχεία, αφού προφανώς ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του ναού, ενώ ούτε καν έχει αναδειχθεί από το δήμο Σφακίων.
Ίσως σε αυτό να βοήθησε και η γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής αφού τα Κολοκάσια είναι ένα σχεδόν έρημο χωριό με τα περισσότερα σπίτια να είναι μισογκρεμισμένα και εγκαταλελειμένα, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.
Οπότε παραμένει άγνωστο το πότε χτίστηκε το εκκλησάκι, από ποιον και τι ιστορική αξία έχει, αλλά παρόλα αυτά δεν υποβιβάζεται καθόλου η αξία του.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον Άγιο Αντώνιο, τραβηγμένο στις 27 Μαϊου 2012 σε πεζοπορία με τον ΕΟΣ Χανίων.

























1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η πεζοπορία στη φύση και η ενδελεχής εξερεύνησή της οδηγεί σε τέτοιους αναπάντεχους θησαυρούς!