Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Βόλτα στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ανηφορίσαμε με την παρέα μου στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης που βρίσκεται στο μικρό και ορεινό χωριό Σκορδαλού, στο δρόμο που οδηγεί από τα Χανιά προς τον Ομαλό με το ομώνυμο οροπέδιο και το φαράγγι της Σαμαριάς, μετά το χωριό Φουρνές στην επαρχία Κυδωνίας.
Πρόκειται για ένα ψυχαγωγικό-περιπατητικό-εκπαιδευτικό πάρκο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, όπου σε μια έκταση 200 στρεμμάτων έχουν φυτευθεί όλα τα είδη φυτών και δέντρων που μπορεί να φανταστεί κανείς και ευδοκιμούν στο εύκρατο-ζεστό και γλυκό κλίμα της Κρήτης.
Θα συναντήσει κανείς μεσογειακά καρποφόρα δέντρα, βότανα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, εσπεριδοειδή, τροπικά φρουτόδεντρα και αμπέλια συνιστώντας το μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Κρήτης στην κατάφυτη πλαγιά του πάρκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάρκο αναγεννήθηκε κυριολεκτικά από τις στάχτες του, αφού ως το 2003 η περιοχή ήταν μια κατακαμένη έκταση, πραγματική ντροπή για τη ρίζα της Μαδάρας, αλλά έκτοτε με τη μεταφύτευση τόσων φυτικών ειδών χάρη στις προσπάθειες των υπευθύνων, αποτελεί ένα κόσμημα για τα Χανιά, όντας το νεότερο φυσικό αξιοθέατο του νομού.
Στην κοίτη της πλαγιάς έχει διαμορφωθεί μια όμορφη και γραφική μικρή λιμνούλα, ενώ λίγο παραπέρα φιλοξενούνται μερικά άτομα του κρητικού αίγαγρου και μια οικογένεια από τάρανδους, καθόλα ακίνδυνους και απόλυτα εξημερωμένους, αν και αιχμάλωτοι.
Το περπάτημα μέσα στους βοτανικούς κήπους του πάρκου γίνεται μέσα από ένα εύσχημο και καλογραμμένο μονοπάτι που ακολουθεί πιστά τα πρανή του εδάφους, ενώ στις πλευρές του μονοπατιού είναι φυτεμένα όλα τα είδη με επεξηγηματικές πινακίδες για το καθένα, αναφέροντας το λατινικό όνομα, το ελληνικό και μια σύντομη περιγραφή για το κάθε φυτό.
Η βόλτα μπορεί να διαρκέσει και μια ώρα, αφού το τοπίο ενδείκνυται για τους λάτρεις της φωτογραφίας στη φύση.
Η ανηφόρα για τους μη μυημένους στο περπάτημα της εξοχής μπορεί να τους δυσκολέψει λίγο, αλλά σίγουρα οι εντυπωσιακές εικόνες που αποκομίζει ο καθένας αποζημιώνουν με το παραπάνω θα έλεγα την όποια κούραση προκύψει από τη μίνι αυτή πεζοπορία.
Επίσης στο βοτανικό πάρκο υπάρχει και το φημισμένο του εστιατόριο, με τη γκουρμέ παραδοσιακή κρητική κουζίνα, που προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από τα τοπικά πιάτα της κρητικής υπαίθρου, φτιαγμένα όλα από βιολογικά προϊόντα και εξαιρετικά εύγευστα και νόστιμα, έχοντας λάβςι παράλληλα το βραβείο-σήμα ποιότητας κρητικής κουζίνας.
Αποτελεί μια πολλή καλή εναλλακτική λύση τόσο για τους λάτρεις της κουζίνας, όσο και για τους φυσιολάτρες, αρκετά δημοφιλής πλέον στους Χανιώτες τα τελευταία χρόνια και για όσους θέλουν να αποφύγουν κλασσικούς και πολύβουους πλέον κυριακάτικους γκουρμέ προορισμούς όπως το Θέρισο, τη Ζούρβα, τον Ομαλό και τη Μαλάξα, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα Χανιά.






















































Εικόνες από τον φυτικό πλούτο του πάρκου.












Πανοραμικές απόψεις από το βοτανικό πάρκο και τη γύρω περιοχή.













 
Αντικατοπτρισμοί στη μικρή λίμνη.




















Η πανίδα του πάρκου ποζάρει.



Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε όλοι με πολλές εξορμήσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: