Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Καράνου - Μποριανό φαράγγι - φαράγγι Κυδώνι

Την Κυριακή 4 Μαϊου 2014 ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποίησε μια πολύ όμορφη και εύκολη πεζοπορική εξόρμηση στο Μποριανό φαράγγι και το γειτονικό του Κυδώνι στο ορεινό χωριό Καράνου στην επαρχία Κυδωνίας.
Ξεκινήσαμε από τα Χανιά περίπου 50 άτομα για να περπατήσουμε σε δύο από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα φαράγγια του νομού Χανίων.
Μετά από 40 λεπτά προσεγγίσαμε τη γειτονιά Μποριανά του χωριού Καράνου, όπου μας περίμενε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Καράνου, ο οποίος μας συντρόφευσε σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας εκτελώντας παράλληλα και χρέη ξεναγού.
Αφού μας έκανε μια σύντομη αναφορά για το περιεχόμενο της διαδρομής, αρχίσαμε να περπατάμε σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο και καλοφτιαγμένο μονοπάτι μέσα στο Μποριανό φαράγγι.
Η βλάστηση σε όλο το μήκος των 1800 μέτρων της διαδρομής μέσα στο Μποριανό φαράγγι είναι οργιώδης, με παρθένο δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, τυλιγμένα από κισσούς, θυμίζοντας πραγματικά τροπική ζούγκλα από την εξαιρετικά πυκνή βλάστηση σε σημείο που να μην φαίνεται ο ήλιος, με άγριες καστανιές και ελιές στην αρχή της διαδρομής.
Το μονοπάτι είναι πολύ στρωτό και βατό, πάνω σε χώμα κυρίως αλλά και πετρώδες σε ορισμένα σημεία, άριστα σηματοδοτημένο με ενημερωτικές ξύλινες επιγραφές ανά 500 μέτρα για το υπολοιπώμενο κομμάτι.
Το Μποριανό φαράγγι ή φαράγγι του Καράνου έχει συνολικό μήκος 1800 μέτρα, είναι παράλληλο με το φαράγγι Κυδώνι έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως την απίστευτα οργιώδη βλάστηση που τα περιβάλλει καταλήγοντας στην περιοχή Μαύρα Πηλά.
Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίος διαρρέει το φαράγγι σε όλο το μήκος του, δίνοντας ζωή σε ένα παρθένο τοπίο, το οποίο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, όπου η καταστροφική μεγαλομανία του πολιτισμού μας δεν τον έχει ακουμπήσει ακόμα ευτυχώς.
Ο Μαυροπηλιώτης ποταμός έχει τρεχούμενο νερό 9 μήνες το χρόνο, οπότε τεκμηριώνεται και η άγρια και πυκνή βλάστηση του φαραγγιού.
Το Μποριανό φαράγγι είναι το δυτικότερο από τα 2 φαράγγια που εδράζονται στα Καράνου με συνολικό μήκος 1800 μέτρα, το οποίο είναι κατάφυτο με πλούσιο παρθένο δάσος, τοπίο σίγουρα διαφορετικό από το σύνηθες της Κρήτης το ξηροθερμικό με τους θαμνότοπους και τα γυμνά από βλάστηση βουνά της.
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού είναι τα παλαιά λατομεία Αβέρωφ τα οποία είχαν διανοιχθεί για την εξόρυξη σιδήρου, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν, ένας παλιός γκρεμισμένος νερόμυλος, το σπήλαιο Νεραμιάς και άλλα μικρότερα σπήλαια, αναπαράσταση παλιού ασβεστοκάμινου που παρήγαγε κάρβουνα, η πετρόκτιστη γέφυρα στην αρχή του μονοπατιού και φυσικά το ατελείωτο πράσινο που δεν το χορταίνει το μάτι.
Μετά από 2 ώρες περίπου περπατήματος το φαράγγι καταλήγει σε ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαύρα Πηλά όπου συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίοες είναι παραπόταμος του ποταμού Πλατανιά από τη νότια όχθη του, εκεί υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και ανάπαυσης από το δήμο Πλατανιά.
Στη συνέχεια ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη μετά από πορεία 500 μέτρων
συναντάμε τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.
Οφείλει το όνομά του στην συνώνυμη επαρχία Κυδωνίας όπου βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
Εισερχόμενοι στο φαράγγι Κυδώνι αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τη βόρεια είσοδο του, το οποίο έχει συνολικό μήκος διαδρομής 2 χιλιόμετρα, όντας ουσιαστικά διδυμάκι με το Μποριανό, αφού κι εδώ η βλάστηση ήταν ανεξάντλητη και οργιώδης, συνιστώντας μια μικρή ζούγκλα.
Εν αντιθέσει με το Μποριανό φαράγγι, το Κυδώνι δεν έχει νερό, εκτός από ελάχιστες πολύ βροχερές περιόδους, αλλά το φαράγγι έχει επίσης πολύ πράσινο με ψηλά αιωνόβια πλατάνια να καλύπτουν τον ουρανό.
Το φαράγγι Κυδώνι είναι ίσως το πιο πράσινο φαράγγι της Κρήτης, αλλά παράλληλα τόσο άγνωστο και απάτητο στους πολλούς φυσιολάτρες και περιπατητές.
Διατηρεί ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο και συντηρημένο μονοπάτι από το δήμο του Πλατανιά, με ενημερωτικές πινακίδες κάθε 500 μέτρα, φιλοξενώντας 3 πολύ εντυπωσιακούς καταρράκτες με μια ξύλινη γέφυρα να καλύπτει το χάσμα του εδάφους.
Η εντυπωσιακή βλάστηση από τα πλατανόδεντρα όσο ανεβαίνουμε προς την βόρεια είσοδο του φαραγγιού και πλησιάζουμε τα Καράνου αραιώνει, οπότε μπαίνουμε σε έναν πανάρχαιο και μοναδικής οικολογικής αξίας ελαιώνα, ενώ αυτό που μου έκανε εκπληκτική εντύπωση είναι η αφθονία από φτέρες που υπάρχει στο Κυδώνι ειδικά προς το τέλος της διαδρομής.
Το Κυδώνι διασχίζεται σε μια ώρα κατηφορικά και 2 ώρες περίπου στην ανάβαση, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας θα συναντήσουμε 2 παλιά μονοπάτια που οδηγούν στο χωριό Σκορδαλού και στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης,
Το φαράγγι καταλήγει στον παλιό βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου με τις εξαιρετικά σπάνιες τοιχογραφίες του, και μετά από μερικά λεπτά βγαίνουμε στα Καράνου.
Η διάσχιση και των δύο φαραγγιών είναι μια εξαιρετική πρόταση για περπάτημα σε στρωτό και βατό μονοπάτι, άριστα σηματοδοτημένο και διαμορφωμένο, με καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, πολύ κοντά στα Χανιά, συνολικού μήκους 5760 μέτρων.
Είναι μια από τις πιο ανεξερεύνητες και απάτητες ορειβατικές διαδρομές της Κρήτης που μόλις πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα ανάδειξης μονοπατιών από το δήμο Πλατανιά, όπου ομολογουμένως έχει γίνε εξαιρετική δουλειά.
Το τοπίο πραγματικά αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό περιπατητή.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την πεζοπορία

Εισερχόμενοι στο Μποριανό φαράγγι από τη γειτονιά των Μποριανών.










 Το φαράγγι είναι καταπράσινο με πουκνότατη βλάστηση θυμίζοντας ζούγκλα.


















Στο σπήλαιο Νεραμιάς και τα λατομεία του Αβέρωφ.










 Συνεχίζοντας προς τα Μαύρα Πηλά στην έξοδο του Μποριανού φαραγγιού.














 Ο παλιός νερόμυλος του Μποριανού φαραγγιού




Τα μισοθαμμένα πλέον λατομεία του Αβέρωφ.




Στην τοποθεσία Μαύρα Πηλά όπου τελειώνει το Μποριανό φαράγγι και ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη ποταμού κατευθυνόμαστε προς τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.
































Ώρα για χαλαρουίτα






 Μπαίνοντας στο καταπράσινο φαράγγι Κυδώνι.








































 

4 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Μια βόλτα στον Παράδεισο! Είσαι πολύ τυχερός!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Πράγματι είναι τύχη να περπατάς τέτοιους τόπους.
Χριστούγεννα απόψε μα ήταν μα μέρα τόσο λαμπρή που νοστάλγησα να ξαναδώ την πράσινη Φύση που τόσο μου λείπει εδώ στο ξερο κυκλαδίτικο νησί που ζω.

Καλή χρονιά Ιάκωβε
κα πάντα τέτοια!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και την αναγκαία αγωνιστική διάθεση μπροστά στα μελλούμενα...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία-δύναμη-ψυχή βαθιά!