Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο λήσταρχος Νταβέλης

Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του περιβόητου λήσταρχου Χρήστου Νταβέλη, που έζησε στα χρόνια του Όθωνα από την εκπομπή του Χρίστου Βασιλόπουλου Μηχανή του Χρόνου.
Αναλύεται το ξεκίνημα του Νταβέλη, όλες οι εκδοχές που τον οδήγησαν στο κλαρί, όλες οι μεγάλες ληστείες που πραγματοποίησε, τα ερωτικά του ειδύλλεια με τη Δούκισσα της Πλακεντίας και μια ιταλίδα κόμισσα, η μεγάλη του κόντρα με τον αδερφικό του φίλο Ιωάννη Μέγα, που αργότερα έγινε ορκισμένος εχθρός του, οι απαγωγές ενός Γάλλου αξιωματικού, η θεαματική είσοδός του στη Λειβαδιά και το τραγικό του τέλος.
Όπως λέει ο μύθος σκοτώθηκε από τον Μέγα και τον σκότωσε ο ίδιος.
Στα μάτια του κόσμου εκείνη την εποχή ήταν ένας λαϊκός ήρωας που τα έβαλε με το βαυαρικό κατεστημένο, ένας ληστής που έκανε κοινωνικές ληστείες, προικίζοντας πολλές φτωχές γυναίκες, αποδίδοντας λάφυρα σε φτωχούς, ήταν ο Έλληνας Ρομπέν των δασών.
Έγινε θρύλος, ήρωας, περιβόητος για την παληκαριά και τη μαχητικότητά του, ηγέτης, μέγας λήσταρχος, ριψοκίνδυνος, δεν υπολόγιζε τίποτα μπροστά στο επερχόμενο κέρδος. Είχε ορκιστεί να αντιστέκεται στο καθεστώς του Όθωνα μέχρι να πεθάνει.
Ακόμα και σήμερα παραμένει ζωντανός στις παραδόσεις της χώρας με τη φράση είσαι άγριος και δυνατός, όπως ο λήσταρχος Νταβέλης.
Ο Νταβέλης είναι ένας ζωντανός μύθος ακόμα και στις μέρες μας!!
Δασκαλάκης Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: