Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Θάνατος στη γη των Φουρ

Αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος για την εκπομπή Εξάντας.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ παραπέμπει στον εμφύλιο πόλεμο που μένεται στο Σουδάν μεταξύ των Αράβων βεδουίνων κτηνοτρόφων και των αφρικανικών φυλών που είναι κυρίως αγρότες.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια όταν η κλιματική αλλαγή έκανε εμφανή τα πρώτα ης σημάδια στο Σουδάν, με την εξάπλωση της ερήμου λόγω της ξηρασίας, που εξαφάνισε μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπιων. Αυτό ανάγκασε τους Άραβες βοσκούς να στραφούν σε μέρη με εκτάσεις που θα τάιζαν τα ζώα τους και δη στο Νταρφούρ, όπου οι Αφρικάνοι αγρότες ζούσαν ειρηνικά καλλιεργώντας τα προϊόντα τους. Οι Άραβες με τη βία ανάγκασαν τους αφρικάνους να τους δώσουν αυτές τις εκτάσεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ των δύο φυλών.
Το 2003 όμως η παρατεταμένη εγκατάλειψη του Νταρφούρ από την κυβέρνηση του Σουδάν, ώθησε τους αφρικάνους να διαμαρτυρηθούν και τότε η κυβέρνηση εξόπλισε τους σκληροτράχηλους Άραβες με όπλα, τους οργάνωσε σε ανταρτικές ομάδες, με στόχο να χτυπήσουν και να εξαφανίσουν τους αγρότες. Σιγά σιγά η δύναμη των ανταρτών μεγάλωσε ραγδαία, με αποτέλεσμα από τότε να μαίνεται ένας ανελέητος εμφύλιος πόλεμος, μια κανονική γενοκτονία.
Οι αντάρτες με την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας έχουν κάνει αμέτρητες σφαγές, με περίπου 300.000 ανθρώπους να έχουν δολοφονηθεί και 2.500.000 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν εγκαταλείψει την ύπαιθρο, λόγω των συνεχών επιθέσεων των ανταρτών στα χωριά των αφρικάνων, οι οποίοι έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα και μετανάστευσαν στις πόλεις το Νταρφούρ για να σωθούν.
Η πείνα θερίζει αυτούς τους πληθυσμούς, συν τοις επιθέσεις των ανταρτών και την αδιαφορία της κυβέρνησης. Τώρα οι αντάρτες στράφηκαν και εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαρτούμ και πλέον η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ο εμφύλιος σπαραγμός στην αφρικανική αυτή χώρα δεν έχει τελειωμό, με μόνα θύματα τους άμαχους οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου του Σουδάν, που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τα πουλάει στους Κινέζους και οι αντάρτες υποκινούμενοι από τις ΗΠΑ που αποχώρησαν πριν κάποια χρόνια, θέλουν να επανακτήσουν τον έλεγχο.
Το ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, οι αγριότητες των ανταρτών εξιστορώνται μέσα από τα μάτια των αθώων θυμάτων αυτού του ολέθρου, δηλαδή των παιδιών.
Οι ζωγραφιές τους χρησιμοποιήθηκαν ως ενοχοποιητικά στοιχεία από το διεθνές ποινικό διακαστήριο για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.
Η παράνοια ενός εμφυλίου πολέμου στο απόγειο της δόξας της.
http://www.ert.gr/el/play/eksantas/thanatos-sti-gi-ton-four
Δασκαλάκης Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: