Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κινητοποίηση κατα των βάσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Κρήτη

Μεγάλο σε όγκο και παλμό συλλαλητήριο κατά της παρουσίας και λειτουργίας των Αμερικανονατοικών βάσεων στην Κρήτη που συνέπεσε και με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ΛΙβύη, πραγματοποιήθηκε παρά την ισχυρή βροχόπτωση στην είσοδο της αεροπορικής Αμερικανικής βάσης στον Μουζουρά Ακρωτηρίου.

Οι χίλιοι περίπου διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων πριν επιβιβαστούν σε δεκάδες αυτοκίνητα Ι.Χ. και λεωφορεία για να κατευθυνθούν στην είσοδο της αεροπορικής βάσης ευκολίας στον Μουζουρά Ακρωτηρίου, όπου τους περίμεναν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν απο τα αυτοκίνητα και πεζή, φωνάζοντας συνθήματα κατά των βάσεων του ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της επίθεσης στην Λιβύη, προχώρησαν στην είσοδο της βάσης όπου  αντιπροσωπεία εκπροσώπων των κινημάτων ειρήνης συναντήθηκε με τον Έλληνα διοικητή στον οποίο και επέδωσε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου.

Στην συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.

Η σημερινή κινητοποίηση απετέλεσε την κορύφωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με τη διοργάνωση χτες στα Χανιά της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Στις εργασίες της Συνάντησης συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 11 χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία.

Στο κάλεσμά τους για τη σημερινή συγκέντρωση, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Ο λαός πρέπει να ανησυχήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και στο Αιγαίο. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο που παίζει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή, η βάση της Σούδας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους στην περιοχή για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων. Καλούμε το λαό και τη νεολαία του νησιού να καταδικάσουν την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος των διαδηλωτών στην περιοχή μας, και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής.

Να απαιτήσουν να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλου τρόπου. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων».
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=9250&cid=299

Δεν υπάρχουν σχόλια: