Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σεληνιακό περίγειο

Αύριο το βράδυ Σάββατο 19 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαρία να απολαύσουμε ένα μοναδικό φαινόμενο, αφού η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στην κοντινότερη απόσταση, που έχει καταγραφεί τα τελευταία 18 χρόνια.
Συγκεκριμένα η απόσταση της γης και του δορυφόρου της θα είναι 356.580 μέτρα, μεγαλύτερη κατά 50 μέτρα από το προηγούμενο ρεκόρ κοντινότερης απόστασης, που είχε σημειωθεί στις 8 Μαρτίου 1993.
Σίγουρα η πανσέληνος θα είναι μοναδική αύριο το βράδυ, ιδιαίτερα όταν το φεγγάρι φτάσει στον ορίζοντα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι παλίρροιες οφείλονται στην έλξη γης-σελήνης, αλλά όπως λένε οι επιστήμονες, αυτή η σχεδόν εξ'επαφής γειτνίαση των δύο ουράνιων σωμάτων αύριο το βράδυ, δε θα επηρεάσει στο ελάχιστο τις ήδη υψηλές παλίρροιες που έχουν προβλεφτεί.
Όλο αυτό το φαινόμενο ονομάζεται σεληνιακό περίγειο και για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα υπόψιν μου ακούγοντάς το για πρώτη φορά σήμερα στο ραδιόφωνο.
Σίγουρα η θέα της σελήνης σε απόσταση αναπνοής από τη γη δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο, αλλά ομολογουμένως θα είναι μοναδική και εντυπωσιακή, επιπλέον είμαι και λίγο περίεργος για το περί τίνος πρόκειται.
Πάντως θυμάμαι την ολική έκλειψη ηλίου που είχε γίνει το 2000, στην Ελλάδα ήταν ορατή σε μικρό ποσοστό αν και είχε σκοτεινιάσει λιγάκι η ατμόσφαιρα.
Αύριο λοιπόν τα σπουδαία!!
Δασκαλάκης Ιάκωβος

Δεν υπάρχουν σχόλια: