Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μαζέψτε τα τσόφλια αυγών για τις ντοματιές σας

ίποτα δε πάει χαμένο όταν ασχολείσαι με την κηπουρική και σίγουρα όχι τα τσόφλια των αυγών που είναι μια τέλεια φυσική και πάνω από όλα φτηνή πηγή ασβεστίου.Οι ντοματιές σας (όπως και άλλα φυτά) χρειάζονται το ασβέστιο για να κρατάνε τα άνθη τους αλλά και για να μη σαπίζουν στο κάτω μέρος.
Αυτό το σάπισμα είναι πολύ χαρακτηριστικό. Βλέπεις ξαφνικά ένα σκουρόχρωμο σχεδόν μαύρο κύκλο στο κάτω μέρος της ντομάτας που όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει και σιγά σιγά καλύπτει όλη τη ντομάτα και την αχρηστευει.

Πως θα συλλέξω τα τσόφλια αυγών;

Καταρχήν θα κάνετε μια ωραιότατη ομελέτα. Δηλαδή για να πούμε την αλήθεια θα χρειαστούν πολλές ομελέτες οπότε καλό είναι να μαζεύετε τα τσόφλια των αυγών όλο το χρόνο.
Θα τα πλύνετε καλά στο μέσα μέρος προσέχοντας να αφαιρέσετε τη μεμβράνη που έχουν. Αυτό το κάνουμε για να μη προσελκύσουμε  τρωκτικά στον κήπο.
Θα τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά και μετά θα τα αποθηκεύσετε σε ένα κουβαδάκι.

Και πως χρησιμοποιώ τα τσόφλια αυγων;

Όταν έρθει η ώρα  να φυτέψετε τις ντοματιές σας, θα σπάσετε τα τσόφλια των αυγών σε όσο μικρότερα κομματάκια μπορείτε. Χρησιμοποιήστε γουδί ή τον πάτο ενός μπουκαλιού.
Θα ανοίξετε μια μεγάλη λακούβα στο μέρος που θα φυτέψετε τη ντοματιά σας και θα σκορπίσετε μια χουφτα τσόφλια αυγών. Στη συνέχεια θα φυτέψετε κανονικά τη ντοματιά σας προσθέτοντας και κοπριά όπως συνήθως.
http://www.sheblogs.eu/2011/03/14/tsoflia-aygon-ntomaties/

Δεν υπάρχουν σχόλια: