Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

1 Ιουνίου 1930: Παναθηναϊκός Ολυμπιακός 8-2!!!!

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 81 χρόνια, δηλαδή την 1η Ιουνίου 1930 γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού καθώς οι πράσινοι, επικράτησαν με το εμφατικό
8-2 του μεγάλου τους αντιπάλου Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.
Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Άρης ως πρωταθλητές των ενώσεων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης θα συγκρούονταν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.
Ο Άρης ουσιαστικά είχε βγει εκτός διεκδίκησης του τίτλου και έτσι μοιραία, οι μετέπειτα αιώνιοι θα συγκρούονταν για πρώτη φορά στα χρονικά με κίνητρο τι άλλο τον τίτλο του πρωταθλητή.
'Ετσι λοιπόν εκείνη την ημέρα θα γινόταν ο πρώτος αγώνας στη Λεωφόρο.
Στους ερυθρόλευκους αγωνίζονταν οι περίφημοι αδερφοί Ανδριανόπουλοι, ενώ τη φανέλα των πρασίνων φορούσαν οι μεγάλοι Άγγελος Μεσσάρης και Αντώνης Μυγιάκης.
Οι οπαδοί των Πειραιωτών όντας απόλυτα πεπεισμένοι για την ποιοτική
ανωτερότητα της ομάδας τους, έφτασαν στη Λεωφόρο κρατώντας ένα φέρετρο, για να
πικάρουν τους Παναθηναϊκούς και να τους δείξουν ότι θα τους έθαβαν!!
Μέσα στο χορτάρι όμως διαψεύστηκαν πανηγυρικά με τους παίχτες του ΠΑΟ να κάνουν κυριολεκτικά
πάρτι και να συντρίβουν τον αιώνιο αντίπαλο, δίνοντας την ευκαιρία στους πράσινους οπαδούς να
ανταποδώσουν την καζούρα στους κόκκινους.
Για την ιστορία αυτό το σκορ αποτελεί το μεγαλύτερο στις μακροχρόνιες κόντρες των δύο μεγάλων
του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τον αγώνα είχαν παρακολουθήσει 14.000 θεατές και σκόρερς ήταν οι εξής:
10ο (σ), 30ο Δ.Συμεωνίδης, 20ο, 25ο Αγ.Μεσσάρης, 52ο, 81ο Δ.Πιερράκος, 72ο (αυτογκόλ) Κουράντης, 76ο Μηγιάκης – 55ο , 59ο Γ.Ανδριανόπουλος
Οι ενδεκάδες με τις οποίες παρατάχθηκαν οι ομάδες είναι οι εξής:
Παναθηναϊκός: Αργυράκης Μ. Βασιλείου, Σ. Πιερράκος, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Αγγ. Μεσσάρης, Δ. Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης, Δ. Πιερράκος.
Ολυμπιακός: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Βιολέτης, Πανόπουλος, Μ. Λεκκός, Κ. Τερζάκης, Ντ.Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος
Ακολουθούν αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Βραδυνή όπως καταγράφηκαν αυτολεξεί:
"Πήγατε χθες στο ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ποδοσφαιρικόν γήπεδον της λεωφόρου Αλεξάνδρας; Εάν όχι, χάσατε! Θα βλέπατε μια πρωτοφανώς μαινομένην ανθρωποθάλασσα, αλαλάζοντα και φρενιτιώντα πλήθη, διηρημένον και φανατισμένον κόσμον, έξαλλος από ενθουσιασμόν, λαϊκές μάζες, δεκάδες χιλιάδες πεισμωμένους και εμπαθείς θεατάς."
"Η νίκη του Παναθηναϊκού έδωσεν ευκαιρίαν να φανή πως πανηγυρίζουν οι Αθηναίοι νίκες.
Η Γλυφάδα… κάηκε ως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Και οι παραθερίζοντες ξαφνιάστηκαν. Βούιζε ο τόπος από φωνές. Οχτώωω!.. οχτώωω!..

Οι Πειραιώτες φίλαθλοι, αναμένουν με αγωνίαν την ρεβάνς του αγώνος της παρελθούσης Κυριακής. Ασφαλώς όμως χωρίς να ετοιμάζουν… νεκροφόρες. Κάθε βράδυ στο θέατρο του «Λαού», στην επιθεώρησι «έξω όλα», χαλάει κόσμος με ένα νούμερο αθλητικό, στο οποίο σατιρίζονται αθλητικά πρόσωπα και πράγματα. Τώρα δε με την νίκη του Παναθηναϊκού οι φίλοι του χαλού τον κόσμο. Ιδιαίτερα όταν ακούγεται το εξής τραγούδι που τραγουδούν όλοι μαζί: Εγινε ένα ματς το δείλι, πούταν όλο μεγαλείο, κι’ εδοκιμάσθη το τριφύλλι, με το οκτώ-δύο."
Στον δεύτερο αγώνα που έγινε στον Πειραιά ο ΠΑΟ επικράτησε και πάλι αυτή τη
φορά με σκορ 2-1, ξαναπαίρνοντας το σκάλπ των γαύρων και κατακτώντας
πανάξια το πανελλήνιο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.
Πηγή: prasinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: