Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χανιά - Ημέρες Ενώσεως 1913


Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας που φιλοξενούνταν μέχρι χθες το βράδυ στο Μεγάλο Αρσενάλι στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά με θεματικό αντικείμενο ιστορικές φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων κλπ, που αφορούσαν στην επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913 με την τελετή να γίνεται στα Χανιά παρουσία του τότε βασιλιά, του Βενιζέλου, του Χατζημιχάλη Γιάνναρη και του Αναγνώστη Μάντακα που ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο του Φιρκά, κηρύσσοντας και επίσημα την πολυπόθητη ένωση, μετά από αιώνες αιματηρών αγώνων.
Όλα τα φωτογραφικά εκθέματα ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και απαγορευόταν η φωτογράφιση ή η βιντεοσκόπησή τους, γι αυτό και δε δημοσιεύω φωτογραφίες.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το δήμο Χανίων, το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και είχα την ευκαιρία να την επισκεφτώ χτες το βράδυ, μετά τη λήξη του μαθήματος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου στο ΚΑΜ.
Όλα τα φωτογραφικά εκθέματα, είναι ιστορικά ντοκουμέντα σπάνια με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία και απεικονίζουν το δικαιολογημένα πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε την 1η Δεκεμβρίου 1913 στα Χανιά.
Έστω και την ύστατη στιγμή κατάφερα να την παρακολουθήσω!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: