Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρεμιέρα για το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο στα Χανιά


Ξεκίνησε σήμερα στα Χανιά τις εργασίες του το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του δήμου Χανίων που διοργανώνεται από την δημοτική οργάνωση ΔΟΚΟΙΠΠ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Η προσέλευση των Χανιωτών ήταν εντυπωσιακή, περίπου 150 άτομα παρακολούθησαν τη διάλεξη του καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιου Παπάνη με θέμα
"Η πορεία της ελληνικής οικογένειας", όπου έγινε αναφορά στην αποσάθρωση της μορφής της οικογένειας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια στον έγγαμο βίο τους με το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνίας και κατανόησης των θέλω του καθενός να αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα που οδηγούν στα διαζύγια.
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων-σεμιναρίων αποκλειστικά από καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων του ακαδημαϊκού έτους ξεκίνησε λοιπόν σήμερα, προσφέροντας στους πολίτες μια  τεκμηριωμένη και έγκυρη επιστημονική γνώση με το θέμα του πρώτου κύκλου σπουδών να  παίρνει το γενικό τίτλο Η πορεία της ελληνικής οικογένειας.
Τα μαθήματα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι Χανιώτες ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγελματικής ιδιότητας και γενικώς δίχως καμία εξαίρεση, αρκεί να έχουν την όρεξη για την απόκτηση μια γνώσης, που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει στις μέρες μας από καταξιωμένους καθηγητές ολων των ελληνικών πανεπιστημίων, με τη γνώση τους να μεταλαμπαδεύεται στον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά να νιώσει και πάλι φοιτητής.
Σαφώς και λαμβάνω μέρος, αφού πλήρωσα το αντίτιμο των 20 ευρώ κατά την εγγραφή μου στο δήμο, ως ανταπόδοση πήρα μια απόδειξη.
Τέτοιες ευκαρίες μάθησης και γνώσης δε χάνονται και έσπευσα να την εκμεταλλευτώ, γιατί η διάλεξη με θέμα τα παιδιά στην ελληνική οικογένεια ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και ο εισηγητής του θέματος πολύ κατατοπιστικός, άριστος γνώστης του αντικειμένου, επικοινωνιακός, ήταν μια άψογη διάλεξη και άκρως ενδιαφέρουσα, χωρίς ίχνος πλήξης.
Πάντως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών που παρακολούθησαν το μάθημα ήταν γυναίκες κυρίως μεγάλης ηλικίας άνω των 50, ενώ οι νέοι και οι άνδρες ήταν πολύ λίγοι.
Απομένουν ακόμα 9 δίωρα μαθήματα, τα οποία σίγουρα θα παρακολουθήσω με την επόμενη διάλεξη να γίνεται στο Δεσποτικό της Μητρόπολης Κυδωνίας, λόγω της αθρόας προσέλευσης κόσμου για τις ανάγκες του οποίου το ΚΑΜ αποδείχθηκε μικρό να τις ικανοποιήσει σήμερα, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να ξεκινήσει με μισή και πλέον ώρα καθυστέρηση, η καθαρή ώρα του μαθήματος ήταν περίπου μια ώρα, αν αφαιρέσουμε τους χαιρετισμούς του δημάρχου Χανίων και της προέδρου του ΔΟΚΟΙΠΠ.
Επόμενο μάθημα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, προσδοκώντας σε μια εξίσου ενδιαφέρουσα διάλεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: