Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

68 χρόνια από τη σφαγή των ναζί στα Καλάβρυτα

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν οι χασάπηδες Γερμανοί στρατιώτες κατ΄εντολή των αξιωματικών τους, έκαψαν τα Καλάβρυτα, τα λεηλάτησαν παίρνοντας όλο τον υλικό τους πλούτο, αλλά κυρίως αφάνισαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της αχαϊκής κωμόπολης.
Εκτέλεσαν περισσότερους από χίλιους άρρενες Καλαβρυτιανούς, άνω των 14 ετών στις 14.32 το μεσημέρι, το μαρτυρά άλλωστε και το ρολόι της εκκλησίας που από τότε οι δείκτες του κόλλησαν για να θυμίζουν το δράμα εκείνης της ημέρας.
Από την κτηνώδη εκδικητική μανία των  Γερμανών για την αντιστασιακή δράση των Καλαβρύτων, κατάφεραν να επιβιώσουν μόνο 13 άτομα, η εκτέλεσή τους έγινε σε τοποθεσία που να μη μπορούν να δραπετεύσουν, αλλά και για να βλέπουν την πόλη τους που καιγόταν.
Τα γυναικόπαιδα τα είχαν κλείσει στο σχολείο της πόλης και έβαλαν φωτιά για να τους κάψουν σαν τα ποντίκια, όμως γλίτωσαν επειδή τους λυπήθηκε ένας Γερμανός στρατιώτης και τους βοήθησε να αποφύγουν το φουρνέλο, για να θρηνήσουν και να θάψουν τους δικούς τους.
Γι'αυτό το έγκλημα σχεδόν κανείς δεν τιμωρήθηκε μεταπολεμικά, ούτε διεκδικήθηκαν ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις από το επίσημο ελληνικό κράτος στα διεθνή δικαστήρια, πέρα από τις μεμονωμένες προσφυγές συγγενών των θυμάτων.
Αντί λοιπόν κάποιοι εθνοσωτήρες και καλά να παρακαλάνε τη Μέρκελ για λίγα ψίχουλα δανεικά που δεν έχουν καν ανταποδοτικό όφελος στους Έλληνες, αλλά καταλήγουν στους τοκογλύφους και τους τραπεζίτες της τρόικας, θα έπρεπε να θυμηθούν έστω για μια φορά ότι είναι Έλληνες και να το αποδείξουν διεκδικώντας δυναμικά τις αποζημιώσεις από τους Γερμανούς.
Επιτέλους ας το καταλάβουμε, δε χρωστάμε στους Γερμανούς, αλλά μας χρωστάνε και μάλιστα πάρα πολλά, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ηθικό, διότι ουσιαστικά ποτέ δε ζήτησαν έστω μια συγγνώμη για τις σφαγές που έκαναν οι πρόγονοί τους στην κατοχή.
Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάνδανος και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους χιτλερικούς, πληρώνοντας την επική ελληνική αντιστασιακή δράση.
Είναι μακρύς ο κατάλογος τόσο των θυμάτων, όσο και των χρωστούμενων από τους Ούνους.

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

λυπηρη επετειος :(

καλο απογευμα :)

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλή αρχή και καλή δύναμη στην αξιόλογη προσπάθεια.

ΥΓ. Δείτε και το αφιέρωμα "Οι ναζί καίνε το Καρπενήσι" στο blog μας.