Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ναός Παναγίας - Αγιά Χανίων

Στο χωριό Αγιά Χανίων, δεξιά όπως κατευθύνεσαι για τον Ομαλό, ανάμεσα σε ελιές και πορτοκαλιές, καλά κρυμμένη μέσα στα χωράφια της περιοχής και πολύ κοντά στη γραφική λίμνη της Αγιάς, εντοπίζουμε τη βυζαντινή προφανώς εκκλησία της Παναγίας.
Λογικά πρέπει να είναι κατασκευασμένη κατά τη βυζαντινή περίοδο, ενώ δίπλα βρίσκεται και ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος, με ερείπια προφανώς κάποιας κατοικίας, διατηρητέος σε πολύ κατάσταση, και από ότι διαπίστωσα έχει επιμεληθεί κάπως από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Εντελώς τυχαία όπως πήγαινα μια μέρα στον Ομαλό, είδα την πινακίδα και ακολουθώντας το δρόμο έφτασα έξω από το ναό, ο οποίος πρέπει να χρονολογείται γύρω στην τουρκοκρατία, αλλά παίρνει μεγαλύτερη αξία από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα.
Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο για την ιστορία ή έστω κάποια αναφορά για το ναό στο ίντερνετ, οπότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την προέλευση και την ιστορία όχι μόνο του ναού, αλλά και του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου.
Παραθέτω εικόνες τόσο από την εκκλησία, όσο και από τον αρχαιολογικό χώρο δίπλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: