Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Μινωικός τάφος - Μάλεμε Χανίων

Μόλις πρόσφατα ανακάλυψα την ύπαρξη ενός ιστορικού αρχαιολογικού μνημείου της Μινωικής Κρήτης, τον υστερομινωικό θολωτό τάφο που υπάρχει στο ιστορικό από τη μάχη της Κρήτης χωριό του Μάλεμε, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τα Χανιά.
Ο ιστορικός αυτός τάφος βρίσκεται πολύ κοντά στο Γερμανικό Νεκροταφείο πεσόντων της Μάχης της Κρήτης, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στο ύψωμα Καυκάλα, με ευδιάκριτο καλοσχηματισμένο μονοπάτι, να οδηγεί τον επισκέπτη στην είσοδο του τάφου.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά δυστυχώς του αφαιρέθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν και σαν να μην έφτανε αυτό, με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το Μάιο του 1941 για την κατάληψη του στρατηγικού αεροδρομίου του Μάλεμε, η στέγη του κατέρρευσε.
Εκ νέου ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1966 από τον αρχαιολόγο Κ.Δαβάρα και το 1970 ο τάφος αναστηλώθηκε ουσιαστικά στη σημερινή του κατάσταση και μορφή.
Ο τάφος είναι κτιστός και χρονολογείται στη δεύτερη Υστερομινωική περίοδο, από ογκόλιθους πωρόλιθου με ύψος 4 μέτρα, τετράγωνη κάτοψη και δρόμ μήκους 13 μέτρων να οδηγεί σε αυτόν.
Η είσοδος έχει ύψος 3 μέτρα και πλάτος 1.60 μέτρα με μεγάλο υπέρθυρο.
Είναι πολύ καλά κρυμμένος ανάμεσα στους ελαιώνες του υψώματος, πολύ κοντά στο γερμανικό νεκροταφείο, διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να είναι ευρέως γνωστός.
Τις πληροφορίες για τα αρχιτεκτονιά χαρακτηριστικά του τάφου τις πήρα από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ακολουθεί και πλήθος εικόνων (δικές μου όλες) από το εσωτερικό και την είσοδο του μινωικού τάφου.
1 σχόλιο:

Michael Kalafatas είπε...

Παρακαλώ Ιάκωβε βάλε στο κείμενο συντεταγμένες για να βρίσκεται το μνημείο στο