Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Γέφυρα Ποταμού Κερίτη - Αλικιανός Χανίων

Στο χωριό Αλικιανός σε απόσταση ενός τετάρτου ή 15 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων πάνω στο δρόμο για το οροπέδιο του Ομαλού και το φαράγγι της Σαμαριάς, βρίσκουμε μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες γέφυρες της Κρήτης.
Η γέφυρα είναι πετρόκτιστη και τρίτοξη, αρκετά επιβλητική και φιλοξενείται στα νερά της κατάφυτης κοιλάδας του ποταμού Κερίτη η Ιάρδανου κατά τον Όμηρο.
Χτίστηκε από τους κατοίκους του Αλικιανού το 1908, προκειμένου να συνδέει τους πεδινούς οικισμούς και γειτονιές του χωριού.
Είναι σχετικά στενή αφού με το ζόρι χωράνε δυο αμάξια σε αντίθετη κατεύθυνση, που να περάσει και κάποιο φορτηγό.
Έχει ανακηρυχθεί ως νεότερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, με την υπ'αριθμόνΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑ/1644/44519/27-8-2009, ΦΕΚ 1052/Β/12-10-2009 και έχει ενταχθεί στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος.
Επίσης υπήρξε και τόπος μαρτυρίου για τους ντόπιους την περίοδο της πρώιμης γερμανικής κατοχής, όταν την 1η Αυγούστου 1941 εκτελέστηκαν εκεί 108 άνδρες από τον Αλικιανό, τα Νέα Ρούματα, το Ορθούνι, τις Καρές, τον Πρασέ, το Φουρνέ, το Σκινέ και το Βατόλακκο με την ηλίθια κατηγορία της αντίστασης κατά τη γερμανική εισβολή στο νησί, ενώ έκαναν και μια παρωδία σκηνοθετημένη δίκη.
Βεβαίως οι καταδικασμένοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μεταξύ των οποίων και μερικοί ανάπηροι, όπως ο ταγματάρχης εν τιμητική αποστρατία Νικόλαος Φριολάκης που είχε ξύλινο πόδι, ως παράσημο για τον ηρωισμό του στη μάχη της Δοϊράνης.
Μάλιστα πέρασαν έκτακτο στρατοδικείο ερωτώμενοι γιατί πολέμησαν και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ένα σημείωμα στα γερμανικά, πολλοί αρνήθηκαν και μετά εκτελέστηκαν χωρίς έλεος.
Απέναντι από τη γέφυρα δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Χανιά υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές μνημείο για να θυμίζει τις γερμανικές θηιρωδίες στο όνομα της άρειας φυλής και της εκδικητικότητας που έδειξαν επειδή η Κρήτη αντιστάθηκε τότε λυσσαλέα.
Τράβηξα πολλές φωτογραφίες από τη γέφυρα, τόσο από πάνω όσο και από την κοίτη του ποταμού Κερίτη με τα τρία επιβλητικά τόξα.
Άλλωστε τόσες φορές είχα περάσει από εκεί τελευταία για τις πεζοπορίες με τον ΕΟΣ και πάντα την έβλεπα από μακριά τόσο εντυπωσιακή και καλοδιατηρημένη, οπότε άδραξα την ευκαιρία.
Δυστυχώς σε πολλά σημεία του ο ποταμός είναι γεμάτος από σκουπίδια, πλαστικά μπάζα και είναι κρίμα γιατί η περιοχή είναι καταπράσινη φιλοξενώντας ένα σημαντικό οικοσύστημα.
Επίσης ακολουθούν και φωτογραφίες από το διπλανό μνημείο πεσόντων του Κερίτη.

                                                         Η γέφυρα του Κερίτη




























































                                     Το μνημείο των εκτελεσθέντων δίπλα από τη γέφυρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: