Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Φαράγγι Δικτάμου

Την Κυριακή 6 Μαϊου και ενώ όλη η Ελλάδα χόρευε στο ρυθμό των εκλογών, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργάνωσε μια μίνι εξόρμηση στην ύπαιθρο τηε ενδοχώρας των Χανίων για τη διάσχιση του φαραγγιού του Δικτάμου.
Το φαράγγι του Δικτάμου ξεκινάει από το χωριό Κατωχώρι Κυδωνίας κοντά στα Κεραμειά και καταλήγει στον οικισμό Φαράγγι του χωριού Στύλος στον Αποκόρωνα.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, απέχοντας 21 χιλιόμετρα από τα Χανιά και η διάσχισή του διαρκεί από 3-4 ώρες μίνιμουμ.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο του Δικτάμου που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φαράγγια των Χανίων και της Κρήτης είναι ότι η κατεύθυνσή του δεν είναι από βορρά προς νότο όπως συνηθίζεται, αλλά από την ανατολή προς τη δύση, δηλαδή πηγαίνει παράλληλα με την ακτογραμμή της Κρήτης.
Ακόμα ένα φαράγγι με τον ίδιο προσανατολισμό είναι αυτό του Χα στο νομό Λασιθίου, το οποίο είναι πολύ απόκρημνο και από τα πιο δύσβατα στην Κρήτη.
Ξεκινήσαμε την πεζοπορία πάνω σε ένα εύκολο μονοπάτι πότε πηγαίνοντας παράλληλα με το ποταμάκι που διαρρέει στην αρχή του το φαράγγι και πότε πηγαίνοντας από τη μια όχθη στην άλλη πηδώντας πάνω από το νερό.
Το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι ήταν πολύ καθαρό σε σημείο που είδαμε και αρκετούς εκκολαπτόμενους γυρίνους που θα γίνουν βάτραχοι όταν μεγαλώσουν και θα δώσουν μια ξεχωριστή αίγλη στο οικοσύστημα του φαραγγιού.
Για περίπου μια ώρα περπατήσαμε στο παράλληλο με το ποτάμι μονοπάτι υπό την επιβλητική σκιά των αμέτρητων πλάτανων που σκεπάζουν το φαράγγι και μας προστάτευαν από τον καυτό ήλιο.
Σχεδόν σε όλη μας την πορεία το μοναδικό είδος βλάστησης που συναντήσαμε ήταν τα πλατάνια που εξαιτίας του χειμάρρου που περνά μέσα από το φαράγγι είναι αναρίθμητα, συνιστώντας ένα πανέμορφο δάσος.
Στη συνέχεια αφού αφήσαμε πίσω μας το βατό μονοπάτι που προανέφερα, μπήκαμε για τα καλά στην ξερή κοίτη του φαραγγιού, όπου πραγματικά η μορφολογία του εδάφους άλλαξε ριζικά, με την εμφάνιση απόκρημνων  βράχων και κάθετων πλαγιών, στενών και κακοτράχαλων περασμάτων, από τα οποία περάσαμε αρκετές φορές.
Πολλά ήταν τα περάσματα από ασβεστολιθικούς σχηματισμούς που περάσαμε, κάποια πολύ εντυπωσιακά σε ύψος και θεόρατα, ενώ κάποιες φορές χρειάστηκε να καθίσουμε και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη σκοντάψουμε στα απότομα βράχια και κοτρόνια.
Γενικώς το φαράγγι από τη στιγμή που θα εισέλθεις στην ξερή του κοίτη γίνεται σαφώς πιο απότομο, όχι στο βαθμό των άλλων φαραγγιών των Χανίων, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή από κάποιον άπειρο πεζοπόρο.
Στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι κατάφυτο από πλάτανους και πικροδάφνες, ενώ μετά το πέρας της μισής διαδρομής ξεπροβάλλουν οι εντυπωσιακές κάθετες πλαγιές του φαραγγιού που προκαλούν δέος και θαυμασμό στον πεζοπόρο.
Η βλάστηση  και η φυτοκάλυψη προς την έξοδο αραιώνει σημαντικά, με συνέπεια ο ήλιος να βαράει στο κεφάλι ανελέητα.
Μετά από 4 ώρες πορείας βγήκαμε στον αμαξωτό δρόμο δίπλα από την παλιά πετρόκτιστη μονότοξη γέφυρα του Στύλου, ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο του χωριού, που είναι ένα από τα πιο πράσινα των Χανίων με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τις πηγές.
Το φαράγγι του Δικτάμου εναλλακτικά λέγεται και Κατωχωριανό ή Στύλου, από τα ονόματα των χωριών που συνδέει.
Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο με κόκκινο σπρέι πάνω στις πέτρες που δείχνει επακριβώς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσεις, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κάποιος.
Η διάσχισή του απαιτεί 3 με 4 ώρες σε φυσιολογικό ρυθμό περπατήματος μέσου ανθρώπου και ο βαθμός δυσκολίας αγγίζει το 2, αν και έχει κάποια δύσκολα περάσματα που χρειάζονται προσοχή.
Πάντως σε αρκετά σημεία μέσα στο φαράγγι υπάρχουν από το βαρύ χειμώνα πολλά φερτά υλικά, αλλά και πάρα πολλά σκουπίδια, από πλαστικά, σακούλες, ρόδες μέχρι και ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους.
Θα έπρεπε πιστεύω να έχει ήδη καθαριστεί το φαράγγι, γιατί αναμφίβολα είναι πανέμορφο και κατάφυτο, κοντά στην πόλη των Χανίων.
Προφανώς χρωστάει το όνομά του στο κρητικό μυρωδικό βότανο δίκταμο ή έρωντας, το οποίο όμως φύεται στις απόκρημνες κάθετες πλαγιές του, οπότε για να το κόψεις πρέπει να σκαρφαλώσεις.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την πεζοπορία στο φαράγγι του Δικτάμου.

 
 
 

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Κείμενο, περιγραφή, φωτογραφίες, όλα αναλυτικά. Μπράβο!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Μαγευτικό!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή περιγραφή κ. Δασκαλάκη. Το πέρασα σήμερα 25-9-2013. Το φαράγγι έχει όμως όπως το λες και συ διάφορα δύσκολα περάσματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι κατάλληλο για αρχάριους και για περιπατητές. Η σήμανση έχει ξεθωριάσει και σε πολλά σημεία δεν φαίνεται. Το φαράγγι είναι γεμάτο σκουπίδια και μεταλλικά αντικείμενα (κρίμα) Απαιτούνται υποδομές (μονοπάτι, νερό, καθάρισμα κλπ. Καλές πεζοπορίες
Μανόλης Σπανουδάκης
Γερακιανά Κισάμου