Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Άγιος Ιωάννης Ντάμιαλης - Καστέλι Χανίων

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ντάμιαλη βρίσκεται λίγο έξω από το Καστέλι Κισσάμου στο δρόμο για τη διάσημη παραλία Φαλάσαρνα, λίγο πριν το εμπορικό λιμάνι της Κισσάμου το Καβονήσι.
Είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο στην τοποθεσία Ντάμιαλης, απ' όπου και πήρε το όνομά του ο ναός.
Η επωνυμία Ντάμιαλης είναι παράφραση της φράσης η ντάμια του Αλή που σημαίνει ο στάβλος του Τούρκου βοσκού Αλή.
Σύμφωνα με τον άλλοτε μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Άνθιμο Λελεδάκη, η εκκλησία έχει ηλικία πολλών αιώνων και χτίστηκε μάλλον από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, ο οποίος περνώντας από το σημείο διανυκτέρευσε εκεί χτίζοντας και το ναό στην πορεία του για τα Μεσόγεια και στη συνέχεια για τη Μαραθοκεφάλα και το Ακρωτήρι.
Ο ναός χτίστηκε από τον ιδρώτα και τον κόπο των κατοίκων του Πύργου, ορφανών, αλλά και από ψαράδες οι οποίοι μετέφεραν με τις βάρκες τους τις πέτρες χτισίματος μιας και ο δρόμος τότε ήταν ανύπαρκτος και η προσέγγιση στο σημείο από τη ξηρά ακατόρθωτη.
Πρωτοστάτες στο χτίσιμο του ναού ήταν οι Αντώνιος Κατσικανδαράκης, Εμμανουήλ Κριεζής και Δημήτριος Βασμαρής.
Το τέμπλο του ναού είναι φτιαγμένο από ξύλο καστανιάς από την οικία της Αργυρώς Μπαντουράκη.
Επειδή ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε σπήλαιο και η υγρασία περισσεύει, οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιωάννη Ανουσάκη πάνω σε μάρμαρο.
Όπως αναφέρει η μαρμάρινη πλάκα στην πόρτα του ναού, η εκκλησία προϋπήρχε από το 10 αιώνα, όμως οι Τούρκοι την κατεδάφισαν το 1866, ανεγέρθη με πρωτοβουλία των προαναφερθέντων και εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 1947 από τον μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ευδόκιμο Συγγελάκη.
Μεγάλη γιορτή γίνεται στις 7 Ιανουαρίου, όταν γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης, ενώ επίσης λειτουργία γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία και μέσα στο καλοκαίρι τελούνται πολλά μυστήρια.
Εξαιτίας του ότι βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει το Καστέλι με το λιμάνι του, αλλά και με το δρόμο που οδηγεί στα Φαλάσαρνα, πολλοί περαστικοί και κυρίως τουρίστες κατεβαίνουν από τα αμάξια τους για να ανάψουν ένα κερί στο ναό, αλλά να θαυμάσουν επίσης και το σπάνιο σπηλαιώδες ανάγλυφό του.
Ακριβώς από κάτω υπάρχει και η απάνεμη παραλία του Ντάμιαλη μέσα στον κόλπο της Κισσάμου.
Είναι μια πολύ όμορφη, νεόκτιστη σχετικά εκκλησία, κυριολεκτικά χωμένη μέσα σε μια σπηλιά, περιτριγυρισμένη από αλμυρίκια και σίγουρα η λειτουργία εκεί μέσα είναι μια μοναδική εμπειρία.
Απέχει 2 χιλιόμετρα από το Καστέλι στο δρόμο για τον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα και 37 δυτικά από την πόλη των Χανίων.
Ακολουθούν εικόνες από το ναό του Αγίου Ιωάννη Ντάμιαλη και την παραλία που πάρθηκαν το Φεβρουάριο.

                                                       Άγιος Ιωάννης Ντάμιαλης
                                                           Παραλία Ντάμιαλη


Πληροφορίες για την ιστορία της εκκλησίας πήρα από το εξής ιστολόγιο:
http://hatzikos.blogspot.com/2010/08/blog-post_6232.htmlΔεν υπάρχουν σχόλια: