Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Βυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου - Περιβόλια Χανίων

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από την πόλη των Χανίων βρίσκεται ένα αναξιοποίητο βυζαντινό μνημείο του νομού μας, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στα Περιβόλια Κυδωνίας στο δρόμο για το ιστορικό Θέρισσο.
Ο ναός είναι δυστυχώς ερειπωμένος και ετοιμόρροπος από τη φθορά του χρόνου, μέσα σε ένα χωράφι, αλλά ξεχωρίζει η επιβλητική του παρουσία από το δρόμο.
Έχει κάποιες αξιόλογες τοιχογραφίες, αφιερώσεις και επιγραφές γραμμένες στα τοιχώματά του, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι έγραφαν, ενώ υπήρχαν και υπολείμματα από κεριά και κουτιά με λάδι.
Οι σπάνιες τοιχογραφίες, έργο τέχνης προφανώς εκατοντάδων ετών έχουν αλλοιωθεί σε επικίνδυνο βαθμό από την ακατάσχετη υγρασία.
Στο κέντρο της μικρής εκκλησίας υπάρχει μια χαρακτηριστική καμάρα, το ιερό του ναού θυμίζει κλασσικό βυζαντινό εκκλησάκι, επίσης το υλικό κατασκευής του είναι αξιόλογο και πολύ γερό.
Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο ίντερνετ συγκαταλέγεται από μια ιστοσελίδα στα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο.
Προφανώς η περίοδος κατασκευής του είναι η ύστερη βυζαντινή με ένα κλίτος, αλλά δυστυχώς η ανθρώπινη αδιαφορία και έλλειψη βούλησης και γνώσης για την αναστήλωση και αποκατάστασή του, έχουν φτάσει το μνημείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Το σκηνικό της εγκατάλειψης και αδιαφορίας συνθέτουν εκτός από το μισογκρεμισμένο του ναού, τα σκουπίδια, τα μπάζα, τα χόρτα και γενικώς η εικόνα ντροπής που συναντάμε εντός του ναού.
Δεν υπάρχει καν μια πληροφοριακή πινακίδα που να επεξηγεί έστω σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι.
Εγώ όλως τυχαίως το ανακάλυψα μέσα από μερικές φωτογραφίες στο ίντερνετ, χωρίς την παραμικρή έξτρα πληροφορία, εκτός από την ονομασία του.
Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή των Περιβολίων και των Μουρνιών βρίθει από εκκλησάκια και μοναστήρια όπως είναι: ο Άγιος Γεώργιος στα Περιβόλια, το μετόχι της Αγίας Τριάδας της Μονής Σινά στα Περιβόλια, η μονή του Αγίου Ελευθερίου στις Μουρνιές, η μονή Χρυσοπηγής πολύ κοντά και άλλες.
Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από τον Άγιο Γεώργιο στα Περιβόλια Κυδωνίας.


4 σχόλια:

habilis είπε...

Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου!!!

Πόσα μνημεία δεν έχτισαν οι παππούδες μας και οι προπαππούδες μας για να γίνουν βορά του χρόνου και της αδιαφορίας των παιδιών τους?

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μπράβο φίλε για την ανάδειξη του ιστορικού μνημείου. Δυστυχώς δεν το σκεπάζει μόνο η σκόνη του χρόνου, αλλά και η αδιαφορία των υποτιθέμενων "αρμόδιων"...

Unknown είπε...

Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχουν αναστηλωθεί πολλά μνημεία της βυζαντινής περιόδου εδώ πέρα, αυτό ακόμα όχι

Ανώνυμος είπε...

Στο ναό αυτό με τη βοήθεια των πιστών της περιοχής και μιας ομάδας κατοίκων ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης, ανακατασκευής και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου. Ήδη ο περιβάλλον χώρος καθαρίζεται, φτιαχθηκε πετροχτιστο εξωτερικο τοιχίο, σκαλάκια πρόσβασης στο χώρο, ενώ γίνονται και προσπάθειες προστασίας των τοιχογραφιών. Το όλο εγχείρημα επιβλέπει η αρχαιολογία