Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Κρήτης βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων στην επαρχία Σελίνου, αυτό της Αγίας Ειρήνης.
Το φαράγγι χρωστάει το όνομά του στο γειτονικό χωριό Αγία Ειρήνη με μόνιμους κατοίκους γύρω στους 80, από το οποίο και ξεκινάει το μονοπάτι διάσχισής του.
Αναμφίβολα είναι από τα ομορφότερα σε φυσικό κάλλος φαράγγια όχι μόνο των Χανίων, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, καταπράσινο με απέραντα δάση από πλατάνια, πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσια, χαρουπιές και δρεις.
Αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος από ενδημικά και όχι μόνο είδη της κρητικής χλωρίδας και πανίδας έχοντας χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ παράλληλα ανήκει και στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000..
Το φαράγγι διασχίζεται μέσα από ένα σχετικά καλογραμμένο μονοπάτι, σε αρκετά σημεία κατηφορικό, με τεράστια ανοίγματα που προκαλούν ίλιγγο σε διάφορα σημεία.
Όταν περπατάς μέσα στην Αγία Ειρήνη πραγματικά νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα μεγάλο δασικό σύμπλεγμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι στις απογυμνωμένες από τις φωτιές και την υπερβόσκηση ορεινές διαδρομές της Κρήτης.
Έχει μήκος 7 χιλιόμετρα με αφετηρία το χωριό Αγία Ειρήνη και διασχίζεται συνολικά σε 3-3,5 ώρες με φυσιολογικό περπάτημα, καταλήγοντας στην γραφική καντίνα Σελινιώτικη Όαση.
Από εκεί η πεζοπορία ολοκληρώνεται με συμπληρωματική διαδρομή είτε με τα πόδια, είτε με ενοικιαστικό όχημα μέχρι τη δημοφιλή παραλία της Σούγιας, η οποία απέχει 4 χιλιόμετρα από την έξοδο του φαραγγιού.
Το φαράγγι διασχίζει ο Αγιερηνιώτης ποταμός με πολύ ορμητικά τρεχούμενα νερά το χειμώνα, η υδροροή του διαρκεί μέχρι την άνοιξη.
Στην είσοδο του φαραγγιού υπάρχει μια ενημερωτική πινακίδα με αναλυτική περιγραφή και κατατοπιστικό χάρτη της διαδρομής.
Επίσης στην αρχή και στο μέσο της διαδρομής υπάρχουν δύο πηγές νερού καθώς και ένα φυλάκιο της δασικής υπηρεσίας που προστατεύει το φαράγγι από κάθε είδους κίνδυνο.
Ανά χιλιόμετρο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές πινακίδες που ενημερώνουν τον πεζοπόρο για την υπολειπόμενη απόσταση που έχει να διανύσει, ενώ παντού στις σχισμές και στα πλάγια του φαραγγιού υπάρχουν αρκετές συστάδες με φασκομηλιές που δίνουν μια αξεπέραστη ευωδιά.
Μέσα από το δασοσκέπαστο μονοπάτι του το φαράγγι προσφέρει μια ευεργετική σκιά σε όσους το διασχίζουν, κάνοντας πιο ευχάριστη και ξεκούραστη την πεζοπορία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, μολονότι έχει μερικά δύσκολα σημεία και λίγα κομμάτια με κακοτράχαλο μονοπάτι.
Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης αποφασίστηκε να αναδειχθεί τουριστικά και πήρε μεγάλη σχετικά προβολή στις αρχές της δεκαετίας του '90 για προφανείς τουριστικούς λόγους, αλλά κυρίως για να προσφερθεί μια εξίσου όμορφη περιηγητική διαδρομή στα Χανιά, παρόμοια με το φαράγγι της Σαμαριάς, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς από τις ορδές των τουριστών.
Έτσι πλέον το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης αποτελεί το δεύτερο πιο επισκέψιμο φαράγγι των Χανίων, μετά από αυτό της Σαμαριάς, άλλωστε όποιος το περάσει σίγουρα δε θα το μετανιώσει λόγω της μοναδικότητας που αυτό προσφέρει.
Επικοινωνεί με διάφορα μικρά γειτονικά φαράγγια, όπως αυτό της Φυγούς, της Κερατίδας, της Λισσού που οδηγεί προς τη διάσημη αρχαία πόλη της Λισσού με το φημισμένο Ασκληπιείο, καθώς και με τη Βασιλική Στράτα.
Επίσης είναι αρκετά γνωστό στους ξένους περιπατητές γιατί αποτελεί και τμήμα του διεθνούς ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, παλαιότερα φιλοξενούσε και τον κρητικό αίγαγρο, αλλά τώρα πλέον λόγω της λαθροθηρίας έχει περιοριστεί στη Σαμαριά και σε άλλα απάτητα φαράγγια της Μαδάρας.
Το φαράγγι απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα Χανιά στην τέως επαρχία Σελίνου και μπορεί να συνδυαστεί με μια μίνι ολοήμερη εκδρομή και επίσκεψη στη γραφική Σούγια για μπάνιο.
Με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων το περάσαμε την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 απ' όπου και οι φωτογραφίες που δημοσιεύω.

Η είσοδος του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης.




 Περπατώντας τα πρώτα χιλιόμετρα του φαραγγιού.











Το φαράγγι αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.





Στη θέση Πολλά Σπιτάκια βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Τούρκους πολλά γυναικόπαιδα.






 Συνεχίζοντας στο μονοπάτι του φαραγγιού.











Η φύση πρόσφερε απλόχερα την ομορφιά της στο φαράγγι αυτό.












Χώρος ξεκούρασης διαμορφωμένος από τη δασική υπηρεσία με αιωνόβια σμιλεμένα πλατάνια και πηγή με νερό.






Φτάνοντας στα μισά του φαραγγιού.











Η δεύτερη πηγή νερού στα 4 χιλιόμετρα.






Παρατηρώντας τα θεόρατα ανοίγματα του φαραγγιού με τα πανέμορφα πευκοδάση.
















Από εδώ και πέρα συναντήσαμε πολλές φασκομηλιές.






Προς το τέλος του φαραγγιού συναντάμε και πολλές πικροδάφνες.
















Εντυπωσιακά όμορφο το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και καταπράσινο.











Πλησιάζοντας προς την έξοδο του φαραγγιού
















Η καντίνα Σελινιώτικη Όαση στο τέλος της Αγίας Ειρήνης.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: