Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αντώνης Γαμπάς, ένας μεγάλος ορειβάτης

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου Χανιώτη ορειβάτη, πεζοπόρου και όχι μόνο, Αντώνη Γαμπά πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, για να τιμήσει το μεγάλο αυτό Χανιώτη με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων..
Ο Γαμπάς ήταν από τους ιδρυτές του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων το 1930, του πιο ενεργού φυσιολατρικού συλλόγου της Κρήτης και ενός από τους πιο ενεργούς ανά την Ελλάδα.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν, κυρίως παλιοί ορειβάτες και πεζοπόροι για να τιμήσουν τη μνήμη του Γαμπά, οι περισσότεροι ήταν κάποιας ηλικίας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε την προβολή παλιών φωτογραφιών που έχει στο αρχείο του ο ΕΟΣ Χανίων, σε ψηφιοποιημένη μορφή, στις οποίες αποτυπώνονταν ιστορικές στιγμές του Ορειβατικού Χανίων από πολλές εκδρομές στα Λευκά Όρη και όχι μόνο, τα παλιά εκείνα ρομαντικά χρόνια, κυρίως από τη δεκαετία του 50, αλλά εμφανίστηκαν και προπολεμικές.
Οι παλιοί είχαν την ευκαρία να ξαναδούν παλιούς τους συνοδοιπόρους από τις εκδρομές, μιλάμε τώρα για φωτογραφίες ντοκουμέντα, όπου φαίνεται η ζωντανή και ένδοξη ιστορία του Ορειβατικού.
Πολλοί από τους παρευρισκόεμνους έπαιρναν συχνά το μικρόφωνο και έλεγαν τα ονόματα των φωτογραφηθέντων, όπου ο ομιλών πρόεδρος του Ορειβατικού δεν ήξερε να τους ονοματίσει.
Μετά την προβολή των φωτογραφικών αυτών ντοκουμέντων, παίχτηκε ένα δεκαπεντάλεπτο DVD, από τη διάσχιση των Λευκών Ορέων, που είχαν κάνει πέρυσι τέτοιες μέρες δύο Γάλλοι υπερπρωταθλητές της χιονοδρομίας.
Κάλυψαν μια απόσταση 40 χιλιομέτρων διασχίζοντας τις Μαδάρες, σε λιγότερο από 6 ώρες, ξεκινώντας από το καφενείο του Δρακουλέ στον Ομαλό και χωρίς ουσιαστικά τεχνικά μέσα, παρά μερικά σημάδια από ξύλα μπαμπού πάνω στα χιόνια για να μη χαθούν, τερμάτισαν ύστερα από 6 ώρες στα Ασκύφου, επιτυγχάνοντας το αδιανόητο.
Η διάσχιση αυτή έγινε για να αναδειχθεί η ποσότητα του χιονιού που είχε πέσει πέρυσι στα Λευκά Όρη και η οποία αντιστοιχεί μόλις στο 1/5 της φετινής ποσότητας.
Πρόκειται για ένα απίστευτο κατόρθωμα και αποδεικνύει πανηγυρικά, ότι ακόμα και στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, υπάρχει αρκετό χιόνι.
Συγχαρητήρια στο Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων για αυτήν την όμορφη εκδήλωση, που έδωσε την ευκαρία στους παλιότερους να θυμηθούν παλιές ένδοξες στιγμές του ΕΟΣ Χανίων και στους νεότερους να μάθουν πολλά πράγματα για το ποιος ήταν ο Γαμπάς, αλλά και για τη μεγάλη ιστορία του ΕΟΣ Χανίων.
Εγώ προσωπικά δεν ήξερα καν ποιος ήταν ο Αντώνης Γαμπάς, ο οποίος ενδεικτικά να αναφέρω, ήταν εκ των ιδρυτών του ΕΟΣ Χανίων,του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων, ήταν ενεργός πεζοπόρος και ορειβάτης για 4 δεκαετίες και διετέλεσε για 4 συνεχείς θητείες δημοτικός σύμβουλος στην πόλη των Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: